8 Ιουλίου, 2020

Διαδηλώσεις: Στη Βουλή το νομοσχέδιο – ντροπή για τη Δημοκρατία

Στον… γύψο βάζει τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση, με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κατατέθηκε στη Βουλή

Οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

• Την καθιέρωση έγκαιρης γνωστοποίησης των συναθροίσεων στην αρμόδιες αρχές (ΕΛΑΣ –ΛΣ).
  • Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες να γνωρίζουν από την προηγούμενη ημέρα τον τόπο που θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση, αλλά και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
  • Την καθιέρωση διοργανωτή που είναι υποχρεωμένος να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της συνάθροισης.
  • Aπό την πλευρά των αρχών θα ορίζεται αξιωματικός της Αστυνομίας ή Λιμενικού ως «Διαμεσολαβητή και θα αποτελεί τον σύνδεσμο με τον οργανωτή της συνάθροισης. Ο οργανωτής θα πρέπει να συνεργάζεται μαζί του και να ακολουθεί τις υποδείξεις του παρέχοντας τη συνδρομή του για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης.
  • Προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους συμμετέχουν σε συγκέντρωση που έχει απαγορευτεί από την αστυνομία ή το λιμενικό και δύο ετών για όσους παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις και προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες, αλλά και αστικές κυρώσεις σε βάρος των οργανωτών για αποκατάσταση των ζημιών.
  • Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζονται οι λόγοι (θέματα δημόσιας ασφάλειας, απειλή διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής κα) για τους οποίους είναι δυνατόν να απαγορευθεί μια συνάθροιση.
  • Τέλος προβλέπεται ότι «μια πορεία που είναι σε εξέλιξη θα μπορεί να διαλύεται αν, πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης, οι συμμετέχοντες δεν ακολουθούν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν και μετατρέπεται σε βίαιη, με τη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων.
    Συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυτοτελής Υπηρεσία με τίτλο «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό, η οποία, τονίζεται ότι , συνιστά εφεξής, τον κεντρικό φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης της «Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αναβιώνει νόμο της Χούντας

«Στην Ελλάδα, τελευταία φορά που υπήρξε νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες ήταν επί Χούντας, το 1971. Ένας νόμος που παρέμεινε νεκρός σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αλλά αναβιώνει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη, σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Με fake news για τη Novartis απαντά η Ν.Δ.

«Ο κ. Ραγκούσης με τις φιλότιμες και καθημερινές προσπάθειές του είναι κοντά στον προβιβασμό του σε “κηπουρό” του κ. Τσίπρα. Η εμπειρία του στα ψεύδη αποδεικνύεται πολύ “χρήσιμη”, ώστε να επιχειρεί να ξεπλύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από το όνειδος της μη διερεύνησης του πραγματικού σκανδάλου Novartis και της απώλειας πολλών χρημάτων από το ελληνικό δημόσιο, λόγω της συγκάλυψης του πραγματικού σκανδάλου. Πάνω στον οίστρο του, του διαφεύγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί τεσσεράμισι χρόνια αντί να διαλευκάνει το σκάνδαλο Novartis και να απαιτήσει αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου, το χρησιμοποίησε για να συκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, στήνοντας μια πρωτοφανή σκευωρία σε βάρος τους. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι διερευνά κάθε πρόσφορο τρόπο αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Όλα αυτά κάνει πως δεν τα γνωρίζει ο κ. Ραγκούσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιος πρέπει να κάνει και τα θελήματα στο “μαγαζί”.

Δ. Κουτσούμπας: Νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής

Για «απαράδεκτο νομοθετικό τερατούργημα, που ουσιαστικά θέτει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε λαϊκή κινητοποίηση», έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επεσήμανε: «Είναι, όμως, βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι αυτό το χουντικής έμπνευσης κατασκεύασμα θα εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο θα νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση. Το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε και στο παρελθόν με παρόμοιους νόμους που θέλανε να βάλουν στο γύψο τη λαϊκή διεκδίκηση».

Sleppy