Κτηματολόγιο: Ποιοι πρέπει να δηλώσουν την περιουσία τους έως τις 30 Νοεμβρίου και τι πρέπει να γνωρίζουν
Podemos Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ – ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Έως τις 30 Νοεμβρίου του 2024 θα πρέπει οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.
Για να προβούν λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι στην ενέργεια αυτή θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
- Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την εφαρμογή https://dilosi.ktimatologio.gr/login προκειμένου να δηλώσουν το ακίνητο τους. Αυτό γίνεται είτε απευθείας είτε μέσω ανακατεύθυνσης από τον Ψηφιακό Χάρτη με τους κωδικούς taxisnet και μετά γίνεται επιλογή στο ” δημιουργία νέας δήλωσης”. Διευκρινίζεται πως δεν απαιτείται για τη διαδικασία αυτή μηχανικός και έξοδα τοπογραφικού εάν συμφωνούν με την οριοθέτηση που βλέπουν στον χάρτη, ή εάν υπάρχει μία εύλογη απόκλιση.
- Mετά βλέπουν προσυμπληρωμένα τα προσωπικά τους στοιχεία και συμπληρώνουν ό,τι λείπει. Υπάρχει και η εναλλακτική να δηλώσουν πληρεξούσιο και αποδέχονται μέσω υπεύθυνης δήλωσης την εγκυρότητα της δήλωσης του ακινήτου τους και των σχετικών στοιχείων.
- Επιλέγουν τον τύπο ακινήτου και εντοπίζουν το γεωτεμάχιό του στον ψηφιακό χάρτη που εμφανίζεται.
- Συμπληρώνουν τη φόρμα της αίτησής τους και την αναρτούν στην εφαρμογή με τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία.
- Αν δεν συμφωνούν με την οριοθέτηση του χάρτη, τότε μπορούν είτε να αναρτήσουν τοπογραφικό, είτε να σχεδιάσουν οι ίδιοι πάνω στον χάρτη το περίγραμμα του οικοπέδου τους.
Ολοκληρώνουν τη διαδικασία για της υποβολής δήλωσης και σύντομα θα λάβουν στο δηλωμένο e-mail τους ειδοποίηση πληρωμής του παραβόλου. Εναλλακτικά, αν δεν θέλουν να δηλώσουν ψηφιακά το περιουσιακό του δικαίωμα, τότε μπορούν να επισκεφθούν το Γραφείο Κτηματογράφησης και να εντοπίσουν το οικόπεδό του μαζί με έναν υπάλληλο.
Το τέλος κτηματογράφησης
Πάγιο τέλος κτηματογράφησης καλείται να πληρώσει ο πολίτης για κάθε εγγραπτέο δικαίωμα που δηλώνεται στο Κτηματολόγιο. Αναλυτικά τα ποσά του τέλους διαμορφώνονται ως εξής:
- Στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα είναι για κύριο χώρο. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων ένα διαμέρισμα, ένα κατάστημα, ένα οικόπεδο με κτίσμα, ένα αδόμητο οικόπεδο, ένα αγροτεμάχιο.
- Στα 20 ευρώ είναι για βοηθητικούς χώρους (όπως αποθήκη ή χώροι στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες. Αυτό γίνεται όταν στο συμβόλαιο ορίζεται για αυτούς τους χώρους ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου και δεν περιγράφονται σε αυτό ως παρακολουθήματα διηρημένων ιδιοκτησιών.
- Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών) τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέα δικαιώματα (κυριότητας ή δουλείας) παραπάνω από δύο εντός του ίδιου προ-Καποδιστριακού ΟΤΑ, θα πληρώσουν πάγια τέλη για δύο μόνο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.
- Ενώ όταν υπάρχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, οι συγκύριοι επί του ακινήτου υποχρεούνται σε δήλωση ιδιοκτησίας κατά το ποσοστό τους και καταβάλλουν ο καθένας το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.
Οι διορθώσεις
Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν και μετά τις 30 Νοεμβρίου 2024 τις λανθασμένες πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο.
Επίσης επισημαίνεται πως η διάρκεια της πίστωσης χρόνου εκτιμάται πως θα είναι για 1 έτος και θα αφορά τις 21 περιοχές των οποίων η προθεσμία έληγε το 2017 αλλά και τις 14 περιοχές που έληξε κατά το διάστημα από τις 2 Οκτωβρίου έως και τις 19 Νοεμβρίου 2018. Μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο στις περιοχές αυτές έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές και τώραθα δοθεί μία νέα ευκαιρία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να μην περάσουν οριστικά στα “χέρια” του Δημοσίου.
Αυτό αφορά μεταξύ άλλων τους δήμους της Αττικής. Κάποιοι από αυτούς είναι μεταξύ άλλων Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και άλλες περιοχές όπως: Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.
Το μέτρο της παράτασης αφορά όλους τους ιδιοκτήτες, (κληρονόμους, ομογενείς και όσους έχουν λανθασμένες εγγραφές κ.ά., όπως και όσους στερούνται τίτλο ιδιοκτησίας και κατέχουν ακίνητη περιουσία με χρησικτησία) που μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες διορθώσεις ή να ασκήσουν ένδικα μέσα όπου απαιτείται, προκειμένου να μη χαρακτηριστεί ένα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Κτηματολόγιο: Τι σημαίνει πρακτικά το κλείσιμο των εγγραφών;
Το οριστικό κλείσιμο των εγγραφών ενός ονόματος στο Κτηματολόγιο σημαίνει πως μετά:
- μένει σε αυτό το όνομα /
- εάν όμως ένα ακίνητο φαίνεται «Αγνώστου ιδιοκτήτη» και παραμένει με αυτό τον χαρακτηρισμότότε αυτό περιέρχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και δεν αλλάζει.
Διευκρινίζεται πως μπορεί να γίνει συμβόλαιο (πώληση, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς ) στο μεταξύ διάστημα της προθεσμίας για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών. Και αυτό γίνεται γιατί σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι πρώτες εγγραφές είναι ενδεικτικές και επιδέχονται διορθώσεις κατά το χρονικό διάστημα που παρέχεται στους δικαιούχους. Αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζει από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου.
Η διαδικασία διόρθωσης για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Η διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Εάν είναι για ζήτημα ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης, τότε απαιτείται η άσκηση αγωγής (αναγνωριστικής ή διεκδικητικής) ενώπιον του αρμοδίου κατά τόπο Δικαστηρίου. Δηλαδή όταν το ακίνητο έχει καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο στο όνομα τρίτου ή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και που δεν συναινεί σε αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος.
- Εάν είναι για ακίνητο με ένδειξη «Αγνώστου ιδιοκτήτη», τότε μπορεί να ακολουθηθεί η απλή και σύντομη δικαστική διαδικασία της «Εκούσιας Δικαιοδοσίας», με την οποία υποβάλλεται αίτηση ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή στο Μονομελές Πρωτοδικείο της τοποθεσίας του ακινήτου και το δικαστήριο κρίνει χωρίς αντιδικία. Δηλαδή όταν το ακίνητο δεν δηλώθηκε στη διάρκεια της κτηματογράφησης για οποιονδήποτε λόγοκαι δεν εμπίπτει στις κατηγορίες διόρθωσης προδήλου σφάλματος και απαιτείται η συναίνεση του Δημοσίου.
- Εάν είναι για ακίνητο με ένδειξη «Ελληνικού Δημοσίου» τότε θα πρέπει να ζητηθεί, με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου καθ’ ύλην και κατά τόπον Πρωτοδικείου, η αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής.
Κτηματολόγιο: Έρχεται νέα ρύθμιση για διόρθωση στοιχείων – ‘Ολες οι λεπτομέρειες
Στα σκαριά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η νέα ρύθμιση για το Κτηματολόγιο.
Με τη ρύθμιση αυτή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να διορθώσουν και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου 2024 τις χιλιάδες λανθασμένες εγγραφές που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο. Διευκρινίζεται όμως πως με τη ρύθμιση αυτή δεν αλλάζει η καταληκτική προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου 2024 που έχει θεσμοθετηθεί για την αρχική υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Τις αλλαγές αυτές τις ανακοίνωσε ο ΔΣΑ αφού προηγουμένως προηγήθηκε σχετική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας .
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΔΣΑ
«Ολοκληρώθηκε μια πραγματικά ουσιαστική διαβούλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 24/10/2024 με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, πολλών Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, Γενικών Γραμματέων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, της Προέδρου της Συντονιστικής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, καθηγητών και εκπροσώπων του Κτηματολογίου. Μέσα από τις τοποθετήσεις και επιστημονικές εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων σχετικά με τη σημασία επαναπροσδιορισμού του τεκμηρίου, αναδείχθηκε παράλληλα η αναγκαιότητα, η προθεσμία της 30/11/2024 η οποία έχει οριστεί ως καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών με την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή με εξωδικαστικές ενέργειες, να μην αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία. Το ως άνω αίτημα έγινε δεκτό από τον υφυπουργό και η 30/11/2024 δεν θα αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία διόρθωσης».
Οι εκκρεμείς υποθέσεις
Σημειώνεται δε πως υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις για χιλιάδες ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και ανακρίβειες στις αρχικές εγγραφές της κτηματογράφησης. Πάντως οι διαδικασίες για τις διορθώσεις των εγγραφών είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, κυρίως όταν απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες. Με τη λήξη της προθεσμίας, οι αρχικές εγγραφές θα καταστούν οριστικές, ενώ οι πολίτες που δεν θα κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις θα έχουν σοβαρές συνέπειες: Τα ακίνητά τους είτε θα περάσουν στα “χέρια” του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», είτε θα κατοχυρωθούν ως τμήματα γειτονικών ιδιοκτησιών.
Εμπλοκή των δασικών χαρτών με το Κτηματολόγιο: Τα 8 SOS που πρέπει να γνωρίζετε για να υπερασπιστείτε την περιουσία σας
Έναν χρήσιμο οδηγό με 8 ερωτήσεις και απαντήσεις για την εμπλοκή των δασικών χαρτών με το Κτηματολόγιο αλλά και τις δυνατότητες που έχει ο πολίτης να υπερασπιστεί την περιουσία του δημοσιεύει η εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ”.
Αναλυτικά:
1.Ποια είναι η σχέση του δασικού χάρτη με το Κτηματολόγιο;
Το μεν Κτηματολόγιο καταγράφει τις ιδιοκτησίες (δημόσιες και ιδιωτικές), οι δε δασικοί χάρτες εξετάζουν την ύπαρξη δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Με την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δημόσιες, εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Έμμεσα, λοιπόν, οι δασικοί χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και για τον λόγο αυτό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κτηματολογίου. Έτσι, η κατάρτιση του Δασολογίου θεωρείται ως η πλέον αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη του Κτηματολογίου.
2.Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν (πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.ά.);
Μπορούν να μεταβιβαστούν τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός οικισμών ή εντός σχεδίου πόλης, καθώς και όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου και φαίνονται στους μερικά κυρωμένους δασικούς χάρτες ως (ΑΑ), δηλαδή «Άλλης μορφής έκταση» στον ιστορικό χάρτη του έτους 1945 και «Άλλης μορφής έκταση» στον ορθοφωτοχάρτη του Κτηματολογίου της περιόδου 2007-2009. Αυτές είναι και οι μόνες περιοχές που δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.
3. Τι γίνεται με τις κληρονομιές;
Επιτρέπονται οι αποδοχές κληρονομιάς όλων των ακινήτων, διότι δεν απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση μηχανικού ότι το ακίνητο δεν υπόκειται στη δασική νομοθεσία.
4. Πότε θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν τα υπόλοιπα ακίνητα εκτός σχεδίου, για τα οποία έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη;
Μόλις συνεδριάσουν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, που είναι τριμελείς και αποτελούνται από δικηγόρο, δασολόγο και έναν μηχανικό. Με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2020, κάθε αντίρρηση εξετάζεται και βγαίνει απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, η έκταση αποδεσμεύεται και είναι άμεσα μεταβιβάσιμη, ενώ διορθώνεται και η αρχική εγγραφή στο Κτηματολόγιο και μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.
5. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να «κερδίσει» την αντίρρησή του;
Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων τη δική του άποψη, τεκμηριωμένα, καταθέτοντας και παρουσιάζοντας:
- Την αντίρρησή του.
- Όλα τα στοιχεία που διαθέτει (συμβόλαια, παραχωρητήρια, μισθωτήρια, οικοδομικές άδειες, επιδοτήσεις ΟΣΔΕ κ.λπ.). Επίσης, μπορεί να παραστεί και τεχνικός σύμβουλος κατά την εξέταση στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) και να καταθέσει και φωτοερμηνεία που να αποδεικνύει τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης.
6.Τι ισχύει για όσους δεν άσκησαν εμπρόθεσμα αντίρρηση και η έκτασή τους χαρακτηρίστηκε δασική ή χορτολιβαδικής;
Δεν μπορούν να ασκήσουν αντίρρηση εκπρόθεσμα, Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στον χάρτη χαρακτηρίστηκε λανθασμένα η έκτασή τους ως δασική, τότε μπορούν να υποβάλουν αίτημα πρόδηλου σφάλματος, ζητώντας την αναμόρφωση του χάρτη.
7. Έμαθα ότι αποδεσμεύονται από το Κτηματολόγιο οι δασικές εκτάσεις. Τι ισχύει;
Με νέα ρύθμιση, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει εξασφαλίσει – για ακίνητό του που είχε χαρακτηριστεί ως δάσος ή δασικό – την έκδοση απόφασης υπέρ του σε ΕΠΕΑ δασικών χαρτών ή του οποίου το ακίνητο δεν βρίσκεται εντός κυρωμένου δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει τη σχετική εγγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στα δικαστήρια.
8. Ποια είναι τα “σφάλματα ” που μπορούν να διορθωθούν ακόμη και σήμερα;
Τα σφάλματα χωρίζονται σε 9 κατηγορίες και αφορούν:
- Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση 2 διαφορετικών εικόνων του 1945 και του 2007 γιατί σε αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.
- Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών. Να μην περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση από ένα κτήμα.
- Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνιση θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα). Δηλαδή να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε ως δάσος.
- Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης). Πχ δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση ( ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ, ΔΧ κλπ)
- Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών. Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούνται οι εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στον χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και τη γύρω περιοχή.
- Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων. Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και θα πρέπει να φαίνονται ως «Άλλης μορφής / κάλυψης» (ΑΑ) στον δασικό χάρτη.
- Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.
- Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δέντρα, δασικές φυτείες).
- Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη. Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως το να μην εγγράφηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κ.λπ
9. Ποιοι πολίτες «απειλούνται» λόγω της διασταύρωσης δασικών χαρτών και Κτηματολογίου;
Οι πολίτες των οποίων κινδυνεύει η ιδιοκτησία τους να χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη και επομένως να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο είναι όσοι:
- Δεν έχουν συμβόλαια κυριότητας και δηλώνουν την ιδιοκτησία τους με χρησικτησία, ενώ φαίνεται ως δασική έκταση.
- Αμέλησαν να ασκήσουν εμπρόθεσμα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη.
- Έκαναν στο «περίπου» εντοπισμό του ακινήτου τους στον χάρτη του Κτηματολογίου.
- Υπέβαλαν ανακριβείς ή εσφαλμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας, που οδηγούν στην αδυναμία αντιστοίχισης συμβολαίου και ακριβούς θέσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
- Δεν δήλωσαν έγκαιρα το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο πριν από την οριστικοποίηση των αρχικών (πρώτων) εγγραφών, με αποτέλεσμα αυτό να χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Κτηματολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 2.000 ευρώ
Έως και τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να καταχωρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο προκειμένου να μην “μπλοκαριστούν “αυτά αλλά και πληρώσουν “τσουχτερά” πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ.
Παράλληλα επισημαίνεται πως στις περιοχές των δήμων της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της της Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της Κτηματογράφησης. Με τη διαδικασία αυτοί όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (όπως κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές). Υπενθυμίζεται δε πως στο Κτηματολόγιο δηλώνονται κτίρια, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης, κλειστά γκαράζ, δεξαμενές, δώματα, αρχαία μνημεία, ειδικά ιδιοκτησιακά αντικείμενα, προκήπια/αύλειοι χώροι, υπόγειοι χώροι και πατάρια. Αυτό ισχύει και για τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης μόνο εάν είναι αυτοτελείς, δηλαδή έχουν ποσοστά στο οικόπεδο.
Σε κάθε περίπτωση μόλις παρέλθει η παραπάνω καταληκτική ημερομηνία για τις αδήλωτες ιδιοκτησίες μετά αυτές θα πρέπει να διεκδικηθούν είτε μέσω της νομικής οδού είτε μέσω διοικητικών πράξεων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα ακίνητα αυτά δεν θα μπορούν να διατεθούν προς αγοραπωλησία. Ενώ εάν τα ακίνητα αυτά δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο, τότε αυτά θα περάσουν στα “χέρια” του Δημοσίου και θα εμφανιστούν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Ενώ οι περιοχές που φαίνεται να έχουν τις περισσότερες αδήλωτες ιδιοκτησίες βρίσκονται στην Κρήτη και στην Κέρκυρα.
Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την δήλωση ιδιοκτησίας
Η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει είτε αυτοπροσώπως στα Γραφεία Κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά, αφού σκαναριστούν τα απαραίτητα έγγραφα.
Διευκρινίζεται πως στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στο www.ktimatologio.gr. είναι διαθέσιμα όλα τα έντυπα και τα δικαιολογητικά.
Μάλιστα τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2 περιλαμβάνουν τα έγγραφα που απαιτούνται αλλά και άλλα συνοδευτικά ανά περίπτωση όπως:
Για τα φυσικά πρόσωπα:
- Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη Δήλωση του Ν. 2308/1995.
- Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που αποδεικνύουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις) και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους.
- Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου, καθώς και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να επιβεβαιώνει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
Για τα νομικά πρόσωπα:
- Συμπληρωμένη, νόμιμα υπογεγραμμένη και φέρουσα τη σφραγίδα του νομικούπροσώπου Δήλωση του Ν. 2308/1995
- Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
- Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.) του εκπροσώπου του δηλούντος νομικού προσώπου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
- Τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης της εταιρείας.
- Έως τις 30 Νοεμβρίου είναι και η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών των οποίων έληξαν στο τέλος του 2023.
Σημείωση: Για να γίνει αυτή η δήλωση θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας
Πάντως η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο γίνεται με διάφορους τρόπους με τους εξής τρόπους. Αναλυτικά αυτή μπορεί να γίνει:
-Ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου και μετά να επισυναφθούν τα σχετικά αρχεία αλλά και να καταβληθεί το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.
-Με επιτόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.
-Η υποβολή της δήλωσης μπορεί να γίνει και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς γνήσιο υπογραφής. Ενώ εάν ο υπόχρεος θέλει ο ίδιος να υποβάλλει δήλωση στο όνομα άλλου προσώπου (πχ συγγενή στο εξωτερικό), τότε θα πρέπει να γίνει προσκόμιση αντιγράφου του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξούσιου.
Στην περίπτωση ανηλίκου, θα πρέπει να υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν την γονική μέριμνα (από κοινού με την προσκόμιση αντιγράφου της ταυτότητάς τους) ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης (νομικά πρόσωπα, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, σύνδικος πτώχευσης, εκτελεστής διαθήκης) απαιτούνται τα απαραίτητα κάθε φορά νομιμοποιητικά έγγραφα διορισμού.
Επίσης επισημαίνεται πως για κάθε εγγραπτέο δικαίωμα που δηλώνεται θα πρέπει να καταβληθεί από τον δηλούντα ένα πάγιο τέλος κτηματογράφησης μεταξύ 20 ευρώ και 35 ευρώ. Αναλυτικά, το τέλος είναι:
- 35 ευρώ για κύριους χώρους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο με κτίσμα, αδόμητο οικόπεδο και αγροτεμάχιο.
- και 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους .Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο χώρος στάθμευσης ή αποθήκη.
Τα φυσικά πρόσωπα όμως των αγροτικών περιοχών που έχουν περισσότερα από δύο εγγραπτέα δικαιώματα εντός του ίδιου προ-Καποδιστριακού ΟΤΑ θα πρέπει να καταβάλλουν τέλη μόνο για δύο δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού. Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, τότε οι συγκύριοι θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση κατά το ποσοστό τους και να πληρώσουν το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.
Πάντως οι υπόχρεοι μπορούν να πληρώσουν το πάγιο τέλους κτηματογράφησης σε έως 12 άτοκες δόσεις εάν χρησιμοποιήσουν τη πιστωτική κάρτα σε συνεργαζόμενη τράπεζα.
Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές πρέπει να δηλωθούν ακίνητα
Τέλος χρόνου για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου εξακολουθεί να τρέχει η Κτηματογράφηση. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν για να τα δηλώσουν, διαφορετικά τα δικαιώματα που δεν καταχωρηθούν θα φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θεωρητικά θα ανήκουν στο Δημόσιο.
Στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη η Κτηματογράφηση εντάσσονται δήμοι της Αττικής και περιοχές στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και αλλού.
Οι αδήλωτες ιδιοκτησίες υπολογίζονται σε χιλιάδες και όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να διεκδικηθούν είτε μέσω της νομικής οδού είτε μέσω διοικητικών πράξεων και είναι ενδεικτικό πως δεν θα μπορούν να διατεθούν -για παράδειγμα- προς αγοραπωλησίες.
Πώς υποβάλλεται η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο
Με την διαδικασία της Κτηματογράφησης όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (όπως κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).
Βασική προϋπόθεση για την δήλωση της «τελευταίας στιγμής» είναι η υποβολή των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων όπως είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας.
Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο υποβάλλεται με δύο τρόπους:
-Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, επισυνάπτοντας τα σχετικά αρχεία και καταβάλλοντας το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.
-Με επιτόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.
Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς γνήσιο υπογραφής ενώ εάν ένας πολίτης επιθυμεί ο ίδιος να υποβάλλει δήλωση στο όνομα άλλου προσώπου (πχ συγγενή στο εξωτερικό), θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξούσιου.
Στην περίπτωση ανηλίκου, υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν την γονική μέριμνα (από κοινού με την προσκόμιση αντιγράφου της ταυτότητάς τους) ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης (νομικά πρόσωπα, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, σύνδικος πτώχευσης, εκτελεστής διαθήκης) απαιτούνται τα απαραίτητα κάθε φορά νομιμοποιητικά έγγραφα διορισμού.
Η προθεσμία για την δήλωση ιδιοκτησίας που αφορά σε περιοχές στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της Κτηματογράφησης, λήγει στις 20 Νοεμβρίου 2024.
Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορούν να λάβουν οι πολίτες ανά περιοχή μέσω του ψηφιακού χάρτη του Κτηματολογίου (maps.ktimatologio.gr).
Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την δήλωση
Όλα τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στο διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο, www.ktimatologio.gr
Πιο συγκεκριμένα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2 καθώς και συνοδευτικά (κατά περίπτωση) έγγραφα όπως:
Για τα φυσικά πρόσωπα
-Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη Δήλωση του Ν. 2308/1995
-Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
-Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)του δικαιούχου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ,
ΟΤΕ).
Για τα νομικά πρόσωπα :
-Συμπληρωμένη, νόμιμα υπογεγραμμένη και φέρουσα τη σφραγίδα του νομικούπροσώπου Δήλωση του Ν. 2308/1995
-Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
-Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)
του εκπροσώπου του δηλούντος νομικού προσώπου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
-Τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης της εταιρείας.
Πηγή: enikonomia.gr
.
.