3 Αυγούστου, 2020

Γράφει – Επιμέλεια: Δημήτρης Πετράς

07 Ιουλίου 2020

του Δημήτρη Πετρά

Είμαι υπερήφανος που συμμετείχα στη μεγαλύτερη διαδήλωση της γενιάς μου. Είμαι υπερήφανος που αν και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίαζαν σχεδόν ως παρανοϊκούς όσους αντιτάσσονταν στη λιτότητα και στην επιτροπεία, αν και όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινδυνολογούσαν, ακόμα και ιερείς στα κηρύγματά τους τρομοκρατούσαν τον κόσμο να ψηφίσει ναι, τελικά αυτός ο λαός έδειξε πως έχει ανεξάντλητες δυνάμεις. Μια παρακαταθήκη αντίστασης από τις προηγούμενες γενιές που ώθησε τους πολίτες να πουν το μεγάλο ΟΧΙ. Πολλά έγιναν στη συνέχεια, ανατροπές, συμβιβασμοί, διαψεύσεις προσδοκιών… Όμως η εικόνα αυτή είναι νωπή, δείχνει πως δεν υπάρχουν μονόδρομοι, πως ο λαός είναι έτοιμος αν του δείξεις έναν εναλλακτικό δρόμο.

Από τότε κι έως σήμερα έχουν συμβεί παρά πολλά πράγματα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αναδίπλωση και τον επώδυνο συμβιβασμό προχώρησε σε κάποια σημαντικά βήματα προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Η συμφωνία των Πρεσπών, το σύμφωνο συμβίωσης, η συμφωνία κράτους-εκκλησίας, η κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία που πλέον άρχισαν να δέχονται όλους τους ανασφάλιστους, τα σχολικά γεύματα, η ελεύθερη πρόσβαση των ανέργων στα ΜΜΜ, η κατάργηση του υποκατωτατου βασικού μισθού για τους νέους, τα κοινωνικά επιδόματα και η αδειοδότηση των καναλιών είναι μέτρα και αποφάσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολούθησε η διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα κανάλια συνεχίζουν όπως την εποχή του δημοψηφίσματος να έχουν ακριβώς την ίδια άποψη, μια πρωτοφανή μονοφωνία, που υπονομεύει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και μάλιστα λαμβάνουν γι αυτό το λόγο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες.

Έχουμε την δήθεν αριστεία του «Σκοιλ Ελικικου» με λεφτά να δίνονται σε κολλητούς για επιμόρφωση των εξειδικευμένων επιστημόνων της χώρας από αμφίβολης ποιότητας προγράμματα ΚΕΚ. Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στον Έβρο στρατιωτικοποιωντας δικό μας εθνικό έδαφος και δεν κουνιέται φύλλο. Ο Ερντογαν κάνει μια συμφωνία με τη Λιβύη που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ την ίδια στιγμή στήνει γεωτρύπανα σε Αιγαίο και Κύπρο και δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Πού είναι οι έξαλλοι δήθεν Μακεδονομάχοι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις;

Οι πολίτες θέλουν όμως περισσότερα κι όχι λιγότερα. Χρειάζεται ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι στην παλινόρθωση του παλιού, χωρίς να ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Χρειάζεται ένα μέτωπο που θα επιδιώκει την εμβάθυνση των πολιτικών υπέρ της πλειοψηφίας του λαού κι όχι των ολιγαρχών. Το δημοψήφισμα του 2015 δείχνει πως ό,τι κι αν υπαγορεύουν τα μεγάλα συμφέροντα στο πολιτικό κατεστημένο, όποια πλαστή πραγματικότητα κι αν παρουσιάζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης, ο λαός μπορεί να αντιληφθεί το διακύβευμα και να γυρίσει τη σελίδα στέλνοντας τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Δημήτρης Πετράς

Ο Δημήτρης Πετράς γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία-Παιδαγωγική-Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ απέκτησε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» με ειδίκευση στον τομέα Ανάπτυξη και Προγραμματισμός, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Παράλληλα, σπούδασε δημοσιογραφία στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών «Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ» με πρακτική άσκηση στον Όμιλο του ΣΚΑΪ. Έχει εργαστεί ως φιλόλογος και ήταν από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2019 εκλεγμένος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Περάματος. Από τον Νοέμβριο του 2019 είναι Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Περάματος.
Sleppy