Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα: Απαντά με δασμούς 84% στο 104% του Τραμπ

Podemos Newsroom

ΚΟΣΜΟΣ – ΔΙΕΘΝΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΗΠΑ – ΚΙΝΑ
Στην αντεπίθεση η Κίνα: Απαντά με δασμούς 84% στο 104% του Τραμπ

Αφού ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε δασμό 104 τοις εκατό στα κινεζικά προϊόντα, το Πεκίνο ανακοίνωσε εισφορά στα αμερικανικά προϊόντα ύψους 84 τοις εκατό. Οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν πτώση, καθώς η Ευρώπη ετοιμαζόταν επίσης να προβεί σε αντίποινα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι τελευταίοι δασμοί του προέδρου Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, πλήττοντας σχεδόν όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ με νέες τιμωρητικές εισφορές και αυξάνοντας τους φόρους εισαγωγής στα κινεζικά προϊόντα σε ποσοστό άνω του 100 τοις εκατό.

Η Κίνα αντεπιτέθηκε με τις δικές της εισφορές, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το μεσημέρι ανατολικά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν έτοιμη να εγκρίνει σχέδιο αντιποίνων για τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου του κ. Τραμπ. Ο καταιγισμός κινήσεων έχει εντείνει τους φόβους ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.
Οι απώλειες έχουν αυξηθεί στις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο από τότε που ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε αυτόν τον τελευταίο γύρο δασμών την περασμένη εβδομάδα, και η αναταραχή έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στα κρατικά ομόλογα, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν οι επενδυτές πωλούν ομόλογα, γεγονός που μπορεί να αντανακλά ανησυχίες για τον πληθωρισμό, μετατοπίσεις από περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ ή την ανάγκη των επενδυτών να αντλήσουν μετρητά για να καλύψουν ζημίες από άλλες συναλλαγές.
Η άνοδος των αποδόσεων ανεβάζει το κόστος δανεισμού για στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, επιχειρηματικά δάνεια και πολλά άλλα επιτόκια, μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει θέσει τη μείωση των επιτοκίων ως προτεραιότητα, καθώς το φθηνότερο χρέος υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη.
Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν νέα πτώση την Τετάρτη και οι μετοχές στην Ευρώπη υποχώρησαν επίσης στις πρώτες συναλλαγές. Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας σημείωσε βουτιά, εξανεμίζοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους.
Ο S&P 500, ο δείκτης αναφοράς των αμερικανικών μετοχών, βρίσκεται κοντά στο να πέσει σε bear market, ένα ανησυχητικό όριο για τους επενδυτές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P, τα οποία επιτρέπουν στους επενδυτές να στοιχηματίσουν για την κατεύθυνση του δείκτη πριν από την επανέναρξη των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη, κυμάνθηκαν μεταξύ απωλειών και κερδών, συνεχίζοντας το ασταθές μοτίβο των τελευταίων ημερών.
Η πτώση της αγοράς αντανακλά την εντεινόμενη ανησυχία ότι οι δασμοί του κ. Τραμπ θα μπορούσαν να διαταράξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και να πυροδοτήσουν μια σοβαρή οικονομική ύφεση.
Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έσπευσαν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση Τραμπ, προγραμματίζοντας τηλεφωνικές κλήσεις και στέλνοντας αντιπροσωπείες στην Ουάσινγκτον. Κυβερνήσεις όπως η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν προσφέρει παραχωρήσεις με την ελπίδα να αποφύγουν τους δασμούς. Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι 70 χώρες έχουν προσεγγίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί, που τέθηκαν σε ισχύ στις 9 Απριλίου, περιλαμβάνουν:
- 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- 24% από την Ιαπωνία
- 46% από το Βιετνάμ
- 104% από την Κίνα
Σε απάντηση, η Κίνα αύξησε τους δασμούς της από 34% σε 84% σε αμερικανικά προϊόντα και πρόσθεσε περισσότερες αμερικανικές εταιρείες στη λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων .
Αυτή η κλιμάκωση έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που αντιστοιχεί σε περίπου 3% του ΑΕΠ . Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, με τις μετοχές εταιρειών όπως η Apple και η Tesla να σημειώνουν σημαντικές απώλειες.
Η Κίνα έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει: «Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους» . Παράλληλα, το Πεκίνο έχει προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των αμερικανικών δασμών .
Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν την ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, με πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
** Πηγή: npress.gr
*
*