Άμυνα – Το σχέδιο της Γερμανίας για το ενδεχόμενο Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Η κυβέρνηση προτρέπει τα σχολεία να προετοιμάσουν τα παιδιά (βίντεο)

Podemos Newsroom

ΚΟΣΜΟΣ – ΔΙΕΘΝΗ – ΑΜΥΝΑ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Γ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Το σχέδιο της Γερμανίας για το ενδεχόμενο Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Η κυβέρνηση προτρέπει τα σχολεία να προετοιμάσουν τα παιδιά

Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που λαμβάνει μέτρα στο ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα σχέδιά τους για το ενδεχόμενο Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου φαίνεται ότι κάνουν στη Γερμανία, λίγες εβδομάδες μετά το κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς κάθε κράτος της, να φτιάξει ένα κιτ επιβίωσης 72 ωρών για τους πολίτες για την αντιμετώπιση μιας πιθανής μελλοντικής κρίσης.
Στη στρατηγική που παρουσιάστηκε, η Κομισιόν προτρέπει τα 27 κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες διαθέτουν ένα κιτ έκτακτης ανάγκης που τους επιτρέπει να είναι αυτάρκεις για τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση που ξεμείνουν από βασικά εφόδια.
Το σχέδιο αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κατευθυντήριων γραμμών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να διασφαλιστεί ότι «όλοι, σε διαφορετικά επίπεδα, έχουν, τρόπον τινά, ένα εγχειρίδιο για το τι πρέπει να κάνουν όταν ηχήσουν οι σειρήνες», δήλωσε στο Euronews ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας ζήτησε από τα σχολεία εκπαίδευση για το ενδεχόμενο πολέμου. Με τίτλο Operation Deutschland, η έκθεση σκιαγραφεί ένα σχέδιο προετοιμασίας του κράτους σε περίπτωση πολέμου σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η έκθεση περιγράφει τη σημασία της προστασίας των βασικών υποδομών – που είναι τα νοσοκομεία, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, οι αποθήκες σας κ.λπ. – και η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού εκεί που χρειάζεται.
Το έγγραφο 1.000 σελίδων περιγράφει επίσης, πώς η Γερμανία θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Η διασφάλιση ότι οι πολίτες είναι προετοιμασμένοι για συγκρούσεις είναι ένα άλλο βασικό μέρος του εγγράφου, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι τα σπίτια έχουν πρόσβαση σε γεννήτριες. Αυτό εξηγεί επίσης, την ξαφνική καθοδήγηση για τη δημιουργία κιτ επιβίωσης και την προειδοποίηση των παιδιών του σχολείου στην πιθανότητα πολέμου.
Ο υποπλοίαρχος Jörn Plischke πρόσθεσε ότι οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη για περαιτέρω επιθέσεις στη Δύση σε μόλις «τέσσερα έως πέντε χρόνια». Εκπρόσωπος των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Bundeswehr) επιβεβαίωσε την ύπαρξη των σχεδίων σε δήλωση στο Newsweek, προσθέτοντας: «Η επιχείρηση Deutschland εργάζεται συνεχώς υπό την ευθύνη της Διοίκησης Εθνικής Άμυνας της Bundeswehr και ενημερώνεται συνεχώς».
** Πηγή: npress.gr


Η βραδυνή σε δημοσίευμα της στις 20 Νοέμβρη 2024 αναφέρει… DW: Μυστικό σχέδιο της Γερμανίας για το ενδεχόμενο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου
20 Νοέμβρη 2024 – Ώρα 19:22
Ο γερμανικός στρατός προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία

DW: Ο γερμανικός στρατός προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Γερμανικά ΜΜΕ και όλος ο πλανήτης παρακολουθούν με αγωνία τις στρατιωτικές συγκρούσεις στην αμυνόμενη Ουκρανία, τρία χρόνια σχεδόν από την έναρξη της μεγάλης κλίμακας ρωσικής εισβολής.
Ο πόλεμος πέρασε σε νέα φάση μετά το χτύπημα της Ουκρανίας με αμερικανικούς πυραύλους ΑΤACMS σε ρωσικό έδαφος, αλλά και την εκτόξευση βρετανικών πυραύλων Storm Shadow, μεγάλου βεληνεκούς, στο ρωσικό έδαφος, ενώ η Μόσχα απειλεί τους συμμάχους της Ουκρανίας καθώς εντείνει τις επιχειρήσεις της στο μέτωπο.
Ο γερμανικός στρατός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο του πολέμου
Σε δημοσίευμά της, η ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle επικαλείται γερμανικά δημοσιεύματα γύρω από τηνπροετοιμασία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για το ενδεχόμενο του πολέμου.
«Η Bundeswehr (σ.σ. γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) προετοιμάζει επιχειρήσεις για την περίπτωση πολέμου». Αυτός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung για «τη μυστική στρατηγική έκθεση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τον ρόλο της οικονομίας σε περίπτωση επίθεσης του Πούτιν στα ανατολικά του ΝΑΤΟ».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «στη Γερμανία ξεκινούν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με ακόμα πιο άμεσες επιπτώσεις για τη Γερμανία από αυτές που έχει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, η Bundeswehr θέτει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με την πιθανότητα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στη βάση του «Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Γερμανία», το οποίο έχει ήδη εγκρίνει η πολιτική ηγεσία.
Το σχέδιο 1.000 σελίδων
Η πρώτη έκδοση του εν λόγω στρατηγικού σχεδίου έχει έκταση 1.000 σελίδων, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκαλυφθεί ακόμη συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Μέσα σε αυτό απαριθμούνται, για παράδειγμα, όλα τα κτίρια και οι υποδομές που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας για στρατιωτικούς λόγους. Περιλαμβάνονται, επίσης, ενδελεχή σχέδια σχετικά με το πώς θα έπρεπε να αντιδράσει η χώρα σε περίπτωση επίθεσης ή και πριν από αυτήν, σε περίπτωση που η κατάσταση κριθεί τεταμένη, εάν, για παράδειγμα, ο ρωσικός στρατός προβεί σε κάποιον ελιγμό στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η Γερμανία θελήσει να λάβει αποτρεπτικά αντίμετρα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Γερμανία θα μετατρεπόταν σε κόμβο διέλευσης δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, οι οποίοι θα έπρεπε να μεταφερθούν στα ανατολικά, όπως και σε κόμβο μεταφοράς πολεμικών εξοπλισμών, τροφίμων και φαρμάκων.
Η FAZ επισημαίνει ακόμα πως έλαβε μάλιστα χώρα «και μία κοινή άσκηση των πολιτικών δυνάμεων και της Bundeswehr. Η άσκηση ”Red Storm Alpha” εστίασε στην προστασία των λιμανιών από πράξεις κατασκοπείας και σαμποτάζ, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η άσκηση ”Red Storm Bravo”, η οποία θα είναι παρόμοια με την ”Alpha”, αλλά μεγαλύτερης έκτασης.
[…] Τα πορίσματα από τις ασκήσεις θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση του “Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Γερμανία”, το οποίο, αν και φτάνει τις χίλιες σελίδες, δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμο».
Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να μπαίνει σε νέα φάση κλιμάκωσης.
Χθες, η Ουκρανία προχώρησε στην πρώτη επίθεση εναντίον της Ρωσίας με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η Ουκρανία επιτέθηκε στη ρωσική συνοριακή περιοχή του Μπριάνσκ με πυραύλους ATACMS αμερικανικής παραγωγής» γράφει η tagesschau, υπενθυμίζοντας πως λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να επιτεθεί με αμερικανικούς πυραύλους στη ρωσική επικράτεια.
Ανησυχία μετά την επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αντιδράσει στην ουκρανική επίθεση.
«Εάν εκτοξεύονται πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς από την Ουκρανία με κατεύθυνση προς τη ρωσική επικράτεια, αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιούνται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως «ελπίζει το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας να διαβαστεί με προσοχή από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας».
Η επικαιροποίηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος ήταν κάτι που «είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες», σύμφωνα με την tagesschau.
«Το έγγραφο περιλαμβάνει σενάρια απειλής, στα οποία η Ρωσία θα μπορούσε να αντιδράσει με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Το καινούριο στοιχείο είναι πως η Μόσχα αξιολογεί πλέον την επιθετικότητα ενός μη πυρηνικού κράτους, το οποίο όμως υποστηρίζεται από πυρηνικές δυνάμεις, ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Αυτή η διαφοροποίηση στρέφεται κατά των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, που είναι πυρηνικές δυνάμεις και υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία».
Η αποστολή των πυραύλων Taurus
Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας, πολλοί στρέφουν την προσοχή τους στο Βερολίνο, αναμένοντας την αντίδραση του Γερμανού καγκελαρίου, ιδίως αναφορικά με το ντιμπέιτ γύρω από την αποστολή ή μη γερμανικών πυραύλων Taurus στο Κίεβο.
«Μέχρι τώρα ο καγκελάριος Σολτς μπορούσε να βασίζεται στο γεγονός ότι συμβαδίζει με τον -επίσης συχνά διστακτικό- Αμερικανό πρόεδρο στο ζήτημα των οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Τώρα όμως, που ο Μπάιντεν έδωσε το ”πράσινο φως”, τι κάνει ο Σολτς;», διερωτάται η Tagesspiegel. «Ο καγκελάριος ξεκαθάρισε πως δεν θα ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα, […] καθώς δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη για κάτι τέτοιο».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το τι θα πράξει εν τέλει ο Σολτς είναι αβέβαιο. Το σίγουρο όμως είναι πως «από το περασμένο Σαββατοκύριακο το επιχείρημα ότι η Γερμανία δεν μπορεί να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, επειδή έτσι θα υπερέβαινε μία κόκκινη γραμμή, έχει πλέον καταρρεύσει».
** Πηγή: Vradini.gr
*
*