6 Οκτωβρίου, 2022

“Απόψεις… με Άποψη” – ” Ελλάδα Αίγυπτος: Μια ιδιαίτερα ύποπτη συμφωνία… Η ΑΟΖ και οι ΧΑΡΤΕΣ που κόβουν Ρόδο – Καστελόριζο – Κρήτη και Κάρπαθο “

Γράφει – Επιμέλεια: Αντώνης Μαλάκης

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

“Απόψεις…  με Άποψη“

Αφού η χώρα μας κινείται διπλωματικά και στρατιωτικά ακολουθώντας κατά γράμμα το διεθνές δίκαιο, θα ήταν καλό να μην απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι απολύτως κατανοητή η προσπάθεια της Ελληνικής πλευράς να ακυρώσει το παράνομο και αυθαίρετο Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο.

Αυτό που από εμένα τουλάχιστον δεν γίνεται κατανοητό είναι το γεγονός πως στην συμφωνία για ΑΟΖ που υπογράψαμε με την Αίγυπτο αναγνωρίζεται μηδενική επήρεια στο Καστελόριζο και στο ανατολικό μέρος της Ρόδου καθώς και μειωμένη επήρεια σε Κρήτη και Κάρπαθο.

Για ποιο λόγο λοιπόν χαρακτηρίζεται ως ιστορική η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου; Ακόμα και εάν καταφέρουμε να ακυρώσουμε το παράνομο σύμφωνο αυτό θα ΄΄αντικατασταθεί΄΄ από μία πολύ χειρότερη συμφωνία η οποία μάλιστα είναι απολύτως νόμιμη και έχει την σφραγίδα της Ελλάδας. Οι αξιώσεις μας σταματάνε στο 28ο μεσημβρινό! Από εκεί και πέρα αφήνουμε τους Τούρκους να κάνουν παιχνίδι καθώς και την Κύπρο έρμαιο στις ορέξεις τους! Όταν λοιπόν υποχωρείς πριν φτάσεις να καθίσεις στο τραπέζι στην Τουρκική πλευρά, δεν έχεις να περιμένεις και πολλά πράγματα.

Η ΑΟΖ εκτείνεται σε θαλάσσιο χώρο που φθάνει ως 200 ν.μ από τις ακτές. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

Εμείς ήδη έχουμε δεχθεί ότι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου έχει ΑΟΖ μηδέν 0 ν.μ και η Κρήτη 80 ν.μ !

Συνεπώς η συμφωνία αυτή είναι επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα και ενδυναμώνει διαπραγματευτικά την Τουρκία.

Η ίδια η κυβέρνηση πριν ένα χρόνο υποστήριζε ότι μία τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο θα αποτελεί εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων.

Τι άλλαξε τώρα και αποτελεί ιστορική συμφωνία;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.