28 Σεπτεμβρίου, 2020

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Καλή Άνοιξη του 2021

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Κυριακή 06 Σεπτεμβρίου 2020

Αν και οι φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ πυκνώνουν για διεξαγωγή του συνεδρίου εντός του 2020, ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός στην απογευματινή σύσκεψη της 1ης Σεπτέμβρη στην Κουμουνδούρου, δεν άφησε πολλά περιθώρια στα στελέχη του κόμματος να εκφράσει ο καθένας τη θέση του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν κάθετος στην τοποθέτησή του, ότι δεν θα διακινδυνεύσει την υγεία κανενός, απέναντι στην αντικειμενική ωστόσο αναγκαιότητα διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος, που ήδη έχει λάβει μέχρι σήμερα μία αναβολή.

Αν και μπορεί σήμερα τα κρούσματα να δείχνουν μία υποχωρητική τάση, ωστόσο θα ήταν ιδιαιτέρως δυσάρεστο και μη λειτουργικό μία ενδεχομένως επικείμενη έξαρση της πανδημίας, να πέσει πάνω στο συνέδριο και να επιβάλλει μία ακόμη αναβολή.

Η θέση των προεδρικών είναι ότι το συνέδριο θα πρέπει να διεξαχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Και αυτό γιατί τα νέα μέλη που εντάχθηκαν κυρίως μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του isyriza, δεν έχουν μέχρι σήμερα ουσιαστική ένταξη στις κομματικές οργανώσεις. Το συνέδριο θα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να μαζευτούν τα καινούρια μέλη και να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές ζυμώσεις.

Από την άλλη μεριά η τάση των 53+ δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ημερομηνία του συνεδρίου. Πιο πολύ την ανησυχούν οι ανακατατάξεις των στελεχών του κόμματος και η αλλαγή στη θέση του γραμματέα. Ακόμη, εκτιμούν πως όσοι γράφονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτουν εξ ολοκλήρου αριστερή ματιά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην ψηφίσουν τα παλιά, ιστορικά στελέχη του ΣΥΝ για σύνεδρους.

Όπως και να έχει τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αλλάζουν έστω και καθυστερημένα. Τα νέα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε κομβικές θέσεις στην Κουμουνδούρου αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για την ανασύνταξη του κόμματος και τη συσπείρωση της κομματικής βάσης.

Sleppy