28 Σεπτεμβρίου, 2020

“Απόψεις… με Άποψη” – ” Με ένα άκρως οπισθοδρομικό νομοσχέδιο η Κυβέρνηση της ΝΔ για να πλήξει τα δικαιώματα των εργαζομένων !! “

Γράφει – Επιμέλεια: Νεκταρία Ελευθερία Αγγελάκη

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

“Απόψεις…  με Άποψη“

Tο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή συνιστά νομοσχέδιο απλήρωτων υπερωριών, μείωσης μισθών και ψαλιδίσματος του δώρου Χριστουγέννων που θα βαθύνει και θα παρατείνει την ύφεση, ενώ χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίστροφο

Άλλη μια ευκαιρία για να πλήξει τα δικαιώματα των εργαζομένων βρήκε η κυβέρνηση στην πανδημία και προωθεί ένα άκρως οπισθοδρομικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση:

–Νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα.

–Μειώνει το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους του τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.

–Καθυστερεί κι άλλο την αύξηση του κατώτατου μισθού -τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021- η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος.

–Παρατείνει το καθεστώς αναστολής συμβάσεων, δηλαδή την επιδότηση της ανεργίας.

–Παρατείνει το αποτυχημένο “Συν-Εργασία” μειώσεων μισθών και μετατροπής της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία.

–Επεκτείνει τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με μονομερή απόφαση των επιχειρήσεων.

–Δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζόμενων.

Είναι προφανές ότι για τη ΝΔ οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και αυτής της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι, πράγμα που εμμέσως πλήττει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας μείωσης της ζήτησης. Οι εκδικητικές ρυθμίσεις πρέπει άμεσα να αποσυρθούν, για να υπάρχει έστω μια ελάχιστη προοπτική γρήγορης ανάκαμψης για την κοινωνία.

Νεκταρία Ελευθερία Αγγελάκη

Μάχιμη Δικηγόρος στο Διοικητικό κι Εργατικό δίκαιο. Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Μέλος του Συντονιστικού της Ο.Μ Κάτω Κέντρου Θεσσαλονίκης
Sleppy