24 Νοεμβρίου, 2020

Γιάννης Μοίρας: Ελληνοτουρκικά – Κάνει σε δύο χρόνια, περισσότερα απ’ ό,τι ο Σημίτης σε οκτώ

Επιμέλεια – Γράφει: Γιάννης Μοίρας

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Φεύγει από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να πετύχει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ούτε καν έναν υπό ενεργοποίηση, εάν και όποτε χρειαστεί.

Αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων. Και αυτό, ενώ το Ορούτς Ρέις ήταν εγκατεστημένο και αποδεδειγμένα διεξήγαγε έρευνες εντός του θαλάσσιου χώρου της ελληνικής επήρειας και κυριαρχίας επί 1,5 μήνα, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Κύπρο με άλλα ερευνητικά πλοία.

Ουσιαστικά, εγκατέλειψε αβοήθητη την Κύπρο η οποία επέμεινε, όσο έφταναν οι δυνατότητές της τουλάχιστον, να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του Ερντογάν, συνδέοντάς τις μάλιστα με τις κυρώσεις εναντίον του Λουκασένκο.

Συμφώνησε εντός του νατοϊκού πλαισίου έναρξη διαλόγου με την Άγκυρα, αμέσως μετά την αποχώρηση Πομπέο από εδώ.

Το γνωρίζαμε από πριν, το βλέπουμε και τώρα, ότι η πολιτική Μητσοτάκη στα

Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, είναι η αυθεντική συνέχεια της πολιτικής Σημίτη.

Αυταπόδεικτες είναι εξάλλου, τόσο από παρελθόν όσο και στο παρόν, οι υπόγειες (αλλά ισχυρές και αδιάσπαστες) σχέσεις της πιο πολιτικά διεφθαρμένης δυναστείας που έχει ποτέ υπάρξει στην Ελλάδα, με τον αρχιερέα της διαπλοκής.

Ο Σημίτης όμως το πήγαινε σιγά-σιγά. γιαβάς-γιαβάς, καθ’ όλη την έκταση της οκταετούς πρωθυπουργίας του. Κατά χρονολογική σειρά: Ίμια, διακήρυξη της Μαδρίτης, υπόθεση πυραύλων S-300, Οτσαλάν, Συμφωνία του Ελσίνκι. Σχέδιο Ανάν.

Τον σημερινό, τι τον σπρώχνει να κάνει μέσα σε δύο χρόνια, τα ίδια και

περισσότερα που είχε κάνει ο Σημίτης μέσα σε οκτώ; Γιατί άγεται και φέρεται, άβουλα και παθητικά, από Βερολίνο και Ουάσιγκτον, χωρίς καν να παίζει αποτελεσματικά, όσο είναι διαθέσιμο τουλάχιστον στο τραπέζι, το ισχυρό χαρτί Μακρόν;

Καταρχήν, βάσει ιδεολογίας και πολιτικής ιδιοσυγκρασίας, οι Μητσοτάκηδες δεν ανήκαν ποτέ σε καμιά πατριωτική έκφραση μέσα στον ευρύτερο πολιτικό χώρο: ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή. Κυνισμός, αλαζονία και μπίζνες, είναι διαχρονικά η στάση και τα πιστεύω τους.

Επίσης, τους Μητσοτάκηδες δεν τους μέλλει αν μπει παίκτης και η Τουρκία στην υπόθεση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων σε Αιγαίο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και αν οι Τούρκοι δεν αναμένεται να διεκδικήσουν μερτικό σε κέρδη και δικαιώματα από τους ξένους επενδυτές, Ευρωπαίους, Αμερικανούς και άλλους, αλλά από εμάς τους Έλληνες ως νόμιμους ιδιοκτήτες του οικοπέδου. Εξάλλου, όπως και αν διαμοιραστεί η πλούσια ενεργειακή πίττα, μία πολιτική δυναστεία η οποία, κολυμπά μέσα στον πλούτο χωρίς να έχει δουλέψει ποτέ μέλος της, μάλλον δεν θα βγει χαμένη στο τέλος.

Η παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν στην ίδια περίοδο που στις τουρκικές φυλακές κρατούνταν όμηροι οι Κούκλατζης – Μητρετώδης, δεν σήμαινε διπλωματία (ειδάλλως, θα βλέπαμε αυτή τη διπλωματία να λειτουργεί και να αποδίδει σήμερα), αλλά ενδεχομένως άλλης διάστασης σχέσεις ανάμεσα στο σύστημα που εκπροσωπεί πολιτικά και στο καθεστώς που κυβερνά απέναντι στο Αιγαίο.

Μην ξεχνάμε, τέλος, το πιο βασικό. Με τα στοιχεία του FBI για τη Novartis οι Αμερικανοί από τη μία πλευρά και με τη λίστα Χριστοφοράκου για τη Siemens οι Γερμανοί από την άλλη, μπορούν να διαλύσουν τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μέσα σε μια μέρα και οι πρώτοι που θα βρίσκονταν πιθανώς στη σέντρα, θα ήταν τα πιο διεφθαρμένα, πολιτικά, συστήματα μέσα στα δύο αυτά κόμματα, δηλαδή Μητσοτάκηδες και Σημιτικοί.

Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θέλει εντάσεις και πόλεμο με την Τουρκία, αλλά ούτε μπορεί και να πιστεύει σε λογικές “σφάξε με αγά μου”. Αλλά αυτά που κάνει σήμερα ο Μητσοτάκης είναι πρωτοφανή και δεν είναι δυνατό να αποδοθούν σε ανικανότητα, γιατί σίγουρα μπορεί να αποταθεί σε έμπειρους και ικανούς διπλωμάτες και συμβούλους, αλλά μόνο σε υποθέσεις και καταστάσεις σαν εκείνες που περιγράφτηκαν παραπάνω.

Sleppy