30 Οκτωβρίου, 2020

Δικαιοσύνη!

Ημέρα Δικαιοσύνης

Ημέρα κρίσης είναι για τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής η 7η Οκτωβρίου, καθώς το πρωί της Τετάρτης, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία για την εγκληματική δράση των μελών της.

Μονόδρομος η καταδίκη των ναζί δολοφόνων

Χρειάστηκαν 5μιση χρόνια και 453 συνεδριάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Είχε προηγηθεί η εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα που αποτέλεσε ουσιαστικά την αρχή του τέλους της Χρυσής Αυγής, καθώς αποκάλυψε στην κοινή γνώμη το πραγματικό πρόσωπο των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης, τη στιγμή που τα κέντρα εξουσίας προετοίμαζαν το έδαφος για είσοδό της στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σημειώνεται ότι οι δικαστικές έρευνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία Φύσσα είχαν ως αποτέλεσμα ο Μιχαλολιάκος να συλληφθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 και να προφυλακιστεί με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Ο Μιχαλολιάκος παρέμεινε κρατούμενος ως την παρέλευση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης των δεκαοκτώ μηνών στις 20 Μαρτίου του 2015, οπότε αποφυλακίστηκε και του επιβλήθηκαν με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου περιοριστικοί όροι: κατ’ οίκον περιορισμός, λόγω κατηγοριών για παράβαση του νόμου περί όπλων, και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ του επιτράπηκε να μεταβαίνει στη Βουλή. Παράλληλα, κατά το διάστημα που ακολούθησε έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στα κρατητήρια βρέθηκαν πολλά από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η ετυμηγορία της αστικής δικαιοσύνης δεν έρχεται στο απόγειο της δύναμης της Χρυσής Αυγής, αλλά όταν το ναζιστικό μόρφωμα κατέστη παντελώς άχρηστο για το πολιτικό σύστημα που απλόχερα του χάρισε τον ρόλο του “χρήσιμου ηλίθιου”.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση

Πλήθος κόσμου αναμένεται να δώσει το “παρών” έξω από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εν αναμονή της ετυμηγορίας των δικαστών. Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε σχετικό κάλεσμα προς τους πολίτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Μόνη δικαίωση η καταδίκη των ναζί».

Σε άρθρο του, στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως «Στις 7 Οκτώβρη, η μόνη δικαίωση είναι η καταδίκη των ναζί εγκληματιών που για χρόνια βύθισαν τις γειτονιές μας στον τρόμο και στο αίμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι «οι χρυσαυγίτες δεν είναι πια στο κοινοβούλιο και μετά την ολοκλήρωση της δίκης, τα μέλη αυτής της εγκληματικής συμμορίας πρέπει να βρεθούν στη φυλακή». Χαρακτηρίζει ιστορικό σταθμό για την Ελληνική Δημοκρατία την ολοκλήρωση της δίκης. Επισημαίνει ότι «επί 5,5 χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, τα μέλη της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας βρέθηκαν ενώπιον των φρικτών τους πράξεων και συμπεριφέρθηκαν όπως ακριβώς οι εμπνευστές της απάνθρωπης κοσμοθεωρίας τους. Έβρισαν, τραμπούκισαν, δείλιασαν, κωλυσιέργησαν και φυσικά προσπάθησαν να φορτώσουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «κάθε δημοκράτης σε αυτό τον τόπο οφείλει ευγνωμοσύνη σε αυτούς και αυτές που βρέθηκαν καθημερινά στον αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αποκάλυψη του τέρατος»: στα θύματα των επιθέσεων, τους συνηγόρους υπεράσπισης, το αντιφασιστικό κίνημα που κράτησε ζωντανή την υπόθεση της μνήμης απέναντι στη λήθη και φυσικά τη Μάγδα Φύσσα «Τη γυναίκα», όπως αναφέρει, «που βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο όχι μόνο να σταθεί απέναντι στους δολοφόνους του παιδιού της, αλλά να γίνει η συνείδηση όλων μας. Κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα, κάθε γονιού που μεγαλώνει παιδιά, κάθε νέου και νέας που θέλει να έχει μέλλον σε μια χώρα που σέβεται και προστατεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις».

«Όμως, ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ», τονίζει ο κ. Τσίπρας. «Το μίσος, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η βία απέναντι στον αδύναμο είναι διαρκείς και υπαρκτοί κίνδυνοι για την ελληνική κοινωνία», επισημαίνει και σχολιάζει πως «δυστυχώς, όταν η επίσημη πολιτική του κράτους φλερτάρει ανοιχτά με τέτοιου είδους αντιλήψεις ή ακόμα χειρότερα, τις υιοθετεί, τότε η δημοκρατία κινδυνεύει». Αναφέρει ότι «ζούμε σε μια χώρα στην οποία, δυστυχώς, περισσεύουν οι πατριδοκάπηλοι», προσθέτοντας ότι «δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που διαβάζαμε για την ανάγκη μιας ‘σοβαρής Χρυσής Αυγή’, ούτε από τότε που οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες βρέθηκαν στα ίδια συλλαλητήρια των γιαλαντζί Μακεδονομάχων με σημερινούς Υπουργούς και τον πρώην Πρωθυπουργό».

Αφού δηλώνει ότι «οι ναζί δολοφόνοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους», ο τέως πρωθυπουργός σημειώνει ότι «εμείς όμως πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίζουμε τις αιτίες που τους έθρεψαν», το μίσος, το ρατσισμός, το φόβο, «να μην ανεχόμαστε αυτά να γίνονται στα βουβά, το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα ξεδιπλώνουν την ατζέντα τους πολιτικοί καιροσκόποι και κάθε λογής δημοσιολογούντες για να αυξάνουν την πελατεία τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η δημοκρατική ιστορία αυτού του τόπου είναι πολύ βαριά για να αφήσουμε τη λήθη να σβήσει τις αξίες που έβγαλαν την Ελλάδα από το γύψο» και καταλήγει: «Για τη μνήμη του Παύλου Φύσσα και για όλους αυτούς που βίωσαν τη φρίκη των ταγμάτων εφόδου, δε μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε την προτροπή του Μπρέχτ: ‘Κατατροπώστε κι εσείς το πρωτόγονο’».

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65 χρυσαυγίτες. Από αυτούς 45 κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να κατηγορούνται μόνο για αυτό).

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δικάζονται 20 κατηγορούμενοι, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του ναζιστικού μορφώματος, καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτή την κατηγορία.

Η καταδίκη για διεύθυνση εγκληματική επισύρει ποινή φυλάκισης 10 έως 15 χρόνια, ενώ η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση από 5 έως 10. Ωστόσο, οι ποινές μπορεί να είναι μικρότερες σε περίπτωση που το δικαστήριο αναγνωρίσει ελαφρυντικά στα… “πρωτοπαλίκαρα” της Χρυσής Αυγής.

Η δολοφονία Φύσσα

Ένα απροσδιόριστο μούδιασμα απλώνεται από άκρη σε άκρη της χώρας την 17η Σεπτεμβρίου 2013…

Oι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμπλοκή μεταξύ οπαδών, που κατέληξε στον θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού. Η αλήθεια δεν αργεί να έρθει στην επιφάνεια.

Ο καυγάς που ξέσπασε σε καφετέρια του Κερατσινίου, δεν προκλήθηκε από οπαδική αντιπαλότητα. Η αντιφασιστική και αντιρατσιστική του δράση του Παύλου Φύσσα ήταν αρκετή για να «ξυπνήσει» το μίσος των φασιστών.

Το αίμα του 34χρονου μουσικού βάφει το πεζοδρόμιο, λίγο προτού ξεψυχήσει στην αγκαλιά της αγαπημένης του…

Ο Παύλος Φύσσας συνήθιζε να πολεμάει τον φασισμό με όπλο τη μουσική και -κυρίως- τους στίχους του. Ωστόσο, οι εχθροί του γνώριζαν μόνο από μαχαίρι. Σαν αυτό που στόχευσε κατευθείαν στην καρδιά του.

Ο Killah P., όπως ήταν γνωστός, «έφυγε» στα 34 χρόνια του. Ωστόσο, με τον θάνατό του κατάφερε να πετύχει σε μείζονα βαθμό αυτό που προσπαθούσε σε όλη τη σύντομη ζωή του. Κατάφερε το πιο ισχυρό πλήγμα εναντίον όσων συνήθιζε να καταγγέλλει μέσα από τα τραγούδια του. Τράβηξε από τα πρόσωπα των φασιστών τη μάσκα του πατριωτισμού και αποκάλυψε τη φρίκη που κρύβεται στις μισαλλόδοξες ψυχές τους.

Ο Παύλος ζει…

Και θα συνεχίζει να ζει στις καρδιές όλων, ως ένα ανυπότακτο σύμβολο στον επιτακτικό αγώνα εναντίον του φασισμού.

Το χρονικό της δολοφονίας

– Στις 23:57:42 της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 η Ελληνική Αστυνομία δέχεται κλήση. Πληροφορίες αναφέρουν συγκέντρωση ομάδας 50 ατόμων με ρόπαλα, στη συμβολή των οδών Ιφιγενείας και Παναγή Τσαλδάρη, στο Κερατσίνι. Η ομάδα κατευθύνεται με απειλητικές διαθέσεις σε καφετέρια με την επωνυμία «Κοράλι».

– Στις 23:59:19, ανατίθεται σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να προσεγγίσει το σημείο. Οι αστυνόμοι μεταβαίνουν στην καφετέρια. Έξω από το «Κοράλι» βρίσκονται περί τα 30 άτομα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους τρέχουν προς την Παναγή Τσαλδάρη, όπου βρίσκονται 60 περίπου άτομα.

– Οι αστυνομικοί αντικρίζουν τον Παύλο Φύσσα να κείτεται αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο, με τραύματα στο στήθος. Διατηρεί τις αισθήσεις του και υποδεικνύει τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, ως δράστη της επίθεσης.

– Ο Γιώργος Ρουπακιάς συλλαμβάνεται, ενώ το μαχαίρι που καρφώθηκε στην καρδιά του 34χρονου ράπερ εντοπίζεται πεταμένο κοντά στο αυτοκίνητο του θύτη.

– Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρεται εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

– Είναι ήδη αργά. Οι γιατροί, απλά, διαπιστώνουν τον θάνατό του…

Οι επόμενες ημέρες

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση των μελών της Χρυσής Αυγής παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Όπως αποκαλύπτεται, ο Ρουπακιάς δεν βρισκόταν αρχικά στο κατάστημα. Έφτασε εκεί, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε, αποφασισμένος για τα πάντα.

Η προανάκριση φέρνει στο φως ανατριχιαστικά στοιχεία. Ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο. Νικαίας, ο οποίος στην συνέχεια συνομίλησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό.

Με βάση αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μετά την δολοφονία υπήρξε συχνή επικοινωνία και με τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο ίδιος δήλωσε στην απολογία του ότι κοιμόταν. Όλοι οι παραπάνω προφυλακίζονται με κατηγορίες είτε σχετικά με τη δολοφονία είτε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, προφυλακισμένοι για την υπόθεση είναι ο 32χρονος Γ. Καζαντζόγλου ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και ο 36χρονος Αθανάσιος Τζόρβας.

Μνημείο στο σημείο της δολοφονίας του

Στο πεζοδρόμιο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Παύλος Φύσσας, χτυπημένος από το μαχαίρι μέλους της Χρυσής Αυγής, θα δεσπόζει από σήμερα μια επιτύμβια στήλη, που όλοι φιλοδοξούν να αποτελέσει μνημείο-ταφόπλακα του μίσους, του φασισμού και κάθε μορφής ρατσισμού…

«Σε αυτό το σημείο, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, ομάδα φασιστών επιτέθηκε και σκότωσε τον μουσικό ΠΑΥΛΟ KILLAH ΦΥΣΣΑ, ο οποίος αντιστάθηκε μάχιμος όταν δέχθηκε απειλές για τις ζωές των φίλων του και της δικής του, με μόνα όπλα τις ιδέες και τα ιδανικά του… Ο Παύλος χάθηκε από μαχαιριά στην καρδιά… όρθιος, σε δημόσια θέα…», αναφέρεται στο μνημείο.

Sleppy