7 Φεβρουαρίου, 2023

Σωκράτης Βαρδάκης: Απάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Επιμέλεια: Σάββας Σεληθωμάς

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

 

 

Σωκράτης Βαρδάκης: «Περί ανέμων και υδάτων η απάντηση του κ. Βορίδη για την τροποποίηση του κανονισμού ΕΛΓΑ, υποδηλώνοντας στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση»

 

Καμία συγκεκριμένη απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην από 20 Ιουλίου 2020 ερώτησή μας, με τη συνυπογραφή ακόμα 42 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών μέσω ΕΛΓΑ και την τροποποίηση του Κανονισμού, ώστε οι ζημιές που προέρχονται από καύσωνες ή δάκο να καλύπτονται από αυτόν.

 

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βορίδης αρκέστηκε να εξηγήσει ότι οι πρόσφατες ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης από δακοπροσβολή, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Επίσης, σε ότι αφορά την ένταξη αποζημίωσης για την απώλεια παραγωγής από καιρικά φαινόμενα, σε πρόγραμμα Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ αυτό γίνεται μόνο στην περίπτωση που πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τον κανονισμό του ΚΟΕ.

 

Δηλαδή ότι η παραγωγή του έτους ζημιάς παίρνει τουλάχιστον 30%, να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή η οποία ορίζεται από το ΥπΑΑΤ, τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και, να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Από το Δεκέμβριο σύμφωνα με το Υπουργείο έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής  και των ακραίων καιρικών φαινομένων στις ελαιοκαλλιέργειες στην Κρήτη, καθώς και τη σύνταξη φακέλου για την τεκμηρίωση αιτήματος της Ελλάδας προς την Ε.Ε.  για οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες.

 

Για την επαρκή ασφάλιση στις γεωκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, συστάθηκε ομάδα εργασίας για τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, αλλά και μεικτή επιτροπή η οποία μελετά τη συνέργεια με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης ώστε να καλύπτονται όλες οι ζημιές του πρωτογενούς τομέα.

Δηλαδή, για ένα οργανισμό, ο οποίος οφείλει να είναι κοινωνικά δίκαιος και με δημόσιο χαρακτήρα, υπάρχουν σκέψεις να επιτρέψουμε σε ιδιώτες να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του.

 

Σε ότι αφορά την αναλογιστική μελέτη για την οποία και ο κ. Βορίδης διατείνεται ότι δεν ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σας παραπέμπουμε στο έγγραφο με αρ. πρωτ. 02/13-01- 2020, από τη Γενική Διεύθυνση προς το ΔΣ του ΕΛΓΑ  με θέμα “Αποδοχή πρακτικού αποσφραγίσματος του φακέλου των δικαιολογητικών της συμμετοχής και της τεχνικής προσφοράς” που υποβλήθηκε στο συνοπτικό διαγωνισμό, για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπόνησης αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του γεωργικοασφαλιστικού συστήματος του ΕΛΓΑ. Στο εισηγητικό σημείωμα αναφέρεται, η υπ’ αριθμ. 176/13-12-2018 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ με την οποία εγκρίθηκε η διενέργεια του συνοπτικού πρόχειρου διαγωνισμού, συνεπώς αποδεικνύεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε το 2018, διαψεύδοντας τον κ. Βορίδη.

 

Βαρδάκης Σωκράτης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *