23 Οκτωβρίου, 2020

Αλέξης Τσίπρας: «Επέκταση στα 12 μίλια σε Ανατολική Μεσόγειο, Κρήτη και κυρώσεις στην Τουρκία»

Επιμέλεια – Γράφει: Σάββας Σεληθωμάς

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

“…Κατά τη χθεσινή (12-10-2020) έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τους αρμόδιους τομεάρχες και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, για την τουρκική επιθετικότητα και τη νέα NAVTEX της Τουρκίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ακόμα ότι αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία…”

«Αναρωτιέμαι ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ
Μονόδρομο θεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας, στις παρούσες συνθήκες την επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη, όπως και την πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ας δούμε τι έγραψε αναλυτικά η ΑΥΓΗ

«Αναρωτιέμαι ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΖΡΙΖΑ.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τους αρμόδιους τομεάρχες και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, για την τουρκική επιθετικότητα και τη νέα NAVTEX της Τουρκίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ακόμα ότι αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της επέκτασης νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια  είχε αναδειχθεί πολλές φορές από τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσφατα με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Άλλωστε, το casus belli αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο.

Όσον αφορά την παράνομη τουρκική navtex  για έρευνες σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι είναι σαφές πως υπονομεύει  την επανεκκίνηση της προοπτικής των διερευνητικών ενώ με το παράνομο άνοιγμα της παραλίας Βαρωσίων – υπονομεύεται η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε ποια είναι η κόκκινη γραμμή του.

Αναλυτικά τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου:

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Πριν δέκα μέρες δήλωσα ότι ο κος Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Και μέσα σε δέκα μέρες ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελόριζο.

Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κο Μητσοτάκη;

Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος.

Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις.

Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν.

Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία».

Από το avgi.gr

Να θυμίσουμε τι είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τον περασμένο Ιούλιο

Γραφείο Τύπου  ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ

23 Ιουλίου 2020

Αλέξης Τσίπρας: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis

Δείτε το video:

Αλέξης Τσίπρας: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis

Αλέξης Τσίπρας: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis-Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο περιστύλιο της Βουλής αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην Ανατολική όσο και στην Κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σ’ αυτή την κλιμάκωση η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν. Ωστόσο το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc reis σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2018. Του συνέστησα επίσης μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, και στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια. Επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον κ. Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στο βαθμό λοιπόν που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα ζήτησα, συνέστησα στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Κοιτάξτε η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μια, μόνο μια: η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου, μια είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά οφείλουμε να τη λύσουμε μέσα από τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Gepostet von Γραφείο Τύπου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ am Donnerstag, 23. Juli 2020

Σάββας Σεληθωμάς

Εν πάση περιπτώσει......... εκέντησα με τη φωθιά....... Ώρα σας καλή.... και.... τα μιλούμε μρε..... "Ανυπάκουος κι Ασυμβίβαστος" Σπούδασε στο "Ανήσυχο πνεύμα" Μέλος - Ταμίας στο Δ.Σ της Ε.Τ.Π.Ν - Ένωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού Γενικός Γραμματέας στο Γενικό Συμβούλιο στην Π.Ο.Τ.Κ.Ε - Υ.ΕΘ.Α
Sleppy