25 Φεβρουαρίου, 2021

Κρίση στην αγορά: Προς λουκέτο το 50% των καταστημάτων στην εστίαση

Επιμέλεια – Γράφει: Μαύρα Σαραντοπούλου

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

“Η εστίαση «ξεψυχά», ενώ στην ανεργία κινδυνεύουν να βρεθούν τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενοι. Οι παρατάσεις του lockdown έχουν φέρει συσσώρευση χρεών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι άνθρωποι της εστίασης φυτοζωούν”.

«Κόκκινος» συναγερμός από τις παρατάσεις του lockdown ‒ Τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενοι στον «αέρα»

Η εστίαση «ξεψυχά», ενώ στην ανεργία κινδυνεύουν να βρεθούν τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενοι. Οι παρατάσεις του lockdown έχουν φέρει συσσώρευση χρεών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι άνθρωποι της εστίασης φυτοζωούν.

Πολλοί είναι οι επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώσεις, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ τα δάνεια γίνονται θηλιά που σφίγγει.

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών: «Ckick in shop για όλες τις επιχειρήσεις»

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε τηλεοπτική του παρέμβαση σήμερα το πρωί (14/1) ζήτησε το μέτρο του click in shop να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο για ένδυση, υπόδηση, κοσμηματοπωλεία. Αποδέχτηκε, ωστόσο, πως η κατάσταση στην εστίαση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: «Με λουκέτο απειλούνται οι μισές επιχειρήσεις στην εστίαση»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, περιγράφοντας την κατάσταση στην εστίαση έκανε λόγο για τραγική κατάσταση: «Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης, και οι μισές απειλούνται με λουκέτο. Στη Θεσσαλονίκη, μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία και άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρά όταν ξανανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφή»

«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς είναι μια σειρά κλάδων, από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφή. Ο κλάδος ζητά από την πολιτεία στήριξη, γιατί έχει λάβει τη μικρότερη σε όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Sleepy