Κατάθεση στεφάνων από τον ΣΥΡΙΖΑ Ακρωτηρίου, πολίτες και Πολιτιστικούς Συλλόγους στο Γουβερνέτο σε εκδήλωση μνήνης και τιμής στην την θυσία των Ακρωτηριανών με αφορμή την 84η επέτειο από την “Μάχη της Κρήτης”

Podemos Newsroom

ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ – ΚΡΗΤΗ – ΧΑΝΙΑ – ΑΚΡΩΤΗΡΙ – 84η Επέτειο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης
Κάλεσμα απευθύνουν για ακόμα μια χρονιά οι πολίτες, φορείς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής του Ακρωτηρίου, σε εκδήλωση – Επιμνημόασυνη δέηση για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης στο Γουβερνέτο θα πραγματοποιηθεί από κατοίκους της περιοχής μνήνης και τιμής στην την θυσία των Ακρωτηριανών με αφορμή την 84η επέτειο από την “Μάχη της Κρήτης”, μετά την κίνηση από πλευράς του δήμου Χανίων να μην τους συμπεριλάβει και φέτος στους εορτασμούς.
Στις 28/5/2025 και ώρα 18:00μ.μ (6 το απόγευμα) θα γίνει εκδήλωση στο μνημείο που είναι στη Μονή Γουβερνέτου όπως και πέρσι. Ο Δήμος και η Περιφέρεια για μια ακόμα χρονιά δεν έχουν συμπεριλάβει το Ακρωτήρι στους εορτασμούς για την 84η επέτειο από την “Μάχη της Κρήτης”. Θα παρευρεθούν πολίτες, φορείς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Ακρωτηρίου. Όποιος επιθυμεί μπορεί να έρθει.
Το Ακρωτήρι δεν είναι η πίσω αυλή του Δήμου Χανίων
Όπως δηλώνει ο Συντονιστής της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ Σάββας Σεληθωμάς “Το Ακρωτήρι δεν είναι η πίσω αυλή του Δήμου Χανίων” είναι ντροπή για το Ακρωτήρι, για τους κατοίκους της περιοχής, για τους ανθρώπους τους και την θυσία των Ακρωτηριανών πεσόντων και εκτελεσθέντων στην “Μάχη της Κρήτης” στον Αγώνα ενάντια στον κατακτητή και στον ναζισμό, η απαξίωση από την Δημοτική Αρχή.
Το Ακρωτήρι έχει καταντήσει η πίσω αυλή για τον Δήμο Χανίων, Το μεγαλύτερο Δημοτικό διαμέρισμα να τυγχάνει τέτοιας απαξίωσης. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή μας είναι παραπάνω από πολλά και δεν είναι πλέον ανεκτά. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε δράσεις για αυτά που συμβαίνουν στο Ακρωτήρι.
Κατάθεση στεφάνων από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ακρωτηρίου, πολίτες και Πολιτιστικούς Συλλόγους στο Γουβερνέτο παρά τις αντιρρήσεις του Ηγουμένου και του Δήμου για την 84η επέτειο από την “Μάχη της Κρήτης” και την θυσία των Ακρωτηριανών.
Αντίδραση προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες για ακόμα μία φορά η κίνηση από πλευράς Δημοτικής αρχής και Περιφέρειας να μην συμπεριλάβει το Δημοτικό διαμέρισμα του Ακρωτηρίου, το μεγαλύτερο διαμέρισμα του Δήμου Χανίων σε καμία εκδήλωση στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 84η επέτειο από την “Μάχη της Κρήτης” από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια, ενώ θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον έστω κατάθεση στεφάνου.
Οι τοπικοί φορείς, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, κομματικές Οργανώσεις της περιοχής καθώς και κάτοικοι προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή τις προηγούμενες ημέρες με την Δημοτική αρχή και να ζητήσουν εξηγήσεις αλλά και την τροποποίηση του προγράμματος των εκδηλώσεων για τις φετινές επετειακές εκδηλωσεις μνήμης και τιμής για την 84η επέτειο από την “Μάχη της Κρήτης” χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Βρήκαν πόρτες κλειστές και Άρνηση με το πρόσχημα ότι δεν επιτρέπει και φέτος ο ηγούμενος της Μονής Γουβερνέτου την οποιαδήποτε εκδήλωση διότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος. Επίσης άλλοι Εκπρόσωποι του Δήμου για ακόμα μία φορά δήλωναν άγνοια και απέφευγαν να ασχοληθούν με το θέμα.
Αυτό που τονίζουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής είναι ότι τα τελευταία χρόνια συστηματικά αγνοούν την περιοχή του Ακρωτηρίου και το θέτουν εκτός πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων μνήμης και τιμής.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φέρει την έκρηξη και την οργή των κατοίκων και να δημιουργηθεί ένταση και επεισόδια στις συναντήσεις με τους αρμόδιους.
Έτσι πάρθηκε η Απόφαση να προχωρήσουν σε εκδήλωση χωρίς την στήριξη της Δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας Χανίων, αλλά και πάρα τις όποιες αντιδράσεις του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου.
Την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025 το απόγευμα στις 18:00 μ.μ θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων στη μονή Γουβερνετου για την 84η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ακρωτηρίου οργανώνουν την τελετή.
Στην εκδήλωση συμμετέχει και θα καταθέσει στεφάνι και η Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ακρωτηρίου.
Το ραντεβού είναι στις 17.30 μ.μ στη μονή Γουβερνέτου.
*

*

*
Εκδήλωση με κατάθεση Στεφάνων και Επιμνημόασυνη δέηση για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης στο Γουβερνέτο θα πραγματοποιηθεί από κατοίκους της περιοχής την Τετάρτη 28 Μαΐου στις 6 το απόγευμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση…
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο κάνουμε γνωστό στους Ακρωτηριανούς και σε όλους τους Χανιώτες ότι την Τετάρτη 28/5/25 και ώρα 6μ.μ. θα πάμε στο μνημείο πεσόντων στο Γουβερνέτο, για να καταθέσουμε λίγα λουλούδια και μαζί τον σεβασμό και την τιμή μας προς τους νεκρούς της μάχης της Κρήτης στο Ακρωτήρι.
Καλούμε όποιους θέλουν και φυσικά μπορούν να κάνουν το χρέος τους στους νεκρούς και να έρθουν μαζί μας . Εκεί όλοι μας
Στο κάλεσμα της μνήμης και του χρέους
Ένα στεφάνι δάφνινο θ΄αφήσουμε,
Τα ονόματα των ηρώων θα μνημονεύσουμε
Και όλοι θα σιωπήσουμε στη μνήμη των νεκρών.
Κι ύστερα θε να ψάλουμε τον Εθνικό μας ΄Υμνο
Σε μια λιτή, σεμνή και με ευλάβεια τελετή.
Βέβαια μας προβληματίζει το γεγονός ότι ο Δήμος τα τελευταία χρόνια ‘’ξεχνά ‘’ πεισματικά να περιλάβει το Γουβερνέτο στους χώρους τιμής της Μάχης της Κρήτης. Είναι και αυτό μια θέση που σηματοδοτεί τη στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο Ακρωτήρι.
Οσο για τους νεκρούς όλοι είμαστε βέβαιοι ότι κανείς , μα κανείς , δεν μπορεί να επιβάλει τη λήθη. Όσο υπάρχει μνήμη των ζωντανών θα υπάρχουν και οι νεκροί μας.
Βασιλάκης Γιώργος, Γιαννακάκης Αντώνης , Γιαννακάκης Νίκος, Γιαννακάκης Παναγιώτης, Καπετανάκης Γιώργος, Κελάκη Μαρία, Κουτράκης Γιάννης, Λιονάκης Μιχάλης, Λιονάκης Παντελής, Μαλαξιανάκης Γιώργος, Μαλαξιανάκης Δημοσθένης, Μαχαίρα θεοδώρα, Μπροκαλάκης Γιάννης, Ντουρουντάκης Παντελής, Πετράκης Μπάμπης, Στρατηγάκης Μιχάκης, Τσουρλάκη Ασπασία, Φραγκιαδάκης Μιχάλης.
*

*
ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ “ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1941-1945
ΚΑΜΠΑΝΙ
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ 20/5/1941
ΧΩΡΑΦΑΚΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ 20/5/1941
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ 23/5/1941
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΜΑΡΙΔΑΚΗΣ 23/5/1941
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΖΑΜΑΡΙΔΑΚΗΣ 23/5/1941
ΜΟΥΖΟΥΡΑΣ
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ 22/5/1941
ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΚΟΞΥΛΑΚΗΣ 20/5/1941
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΓΛΑΚΗΣ 1/6/1941
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΙΓΛΑΚΗΣ 1/6/1941
ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
ΗΛΙΑΣ ΛΟΥΡΑΚΗΣ 17/4/1945
ΣΤΕΡΝΕΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗΣ 5/6/1941
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ 5/6/1941
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΤΙΝΑΣ 5/6/1941
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΙΩΤΑΚΗΣ 5/6/1941
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ 5/6/1941
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΜΜΑΝΩΛΑΚΗΣ 5/6/1941
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ 5/6/1941
ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΤΡΕΛΑΚΗΣ 5/6/1941
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 23/5/1941 – ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΤΡΟΥΛΛΑΚΗΣ 5/6/1941
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΡΛΑΚΗΣ 5/6/1941
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗΣ 5/6/1941
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ 11/11/1944
ΑΡΩΝΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΚΗΣ 20/8/1942
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ 13/7/1944
ΓΚΑΛΑΓΚΑΔΟ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΡΟΥΚΑΚΗΣ 27/5/1941
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΕΙΨΑΚΗΣ 20/5/1941
ΧΑΝΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΕΝΑΚΗ 20/5/1941
*
*
Από τις περσινές εκδηλώσεις μνήμης…
*
*