5 Νοεμβρίου, 2025

Η Αλλαγή έρχεται από “τα μέσα” – Ο Αριστερός 34χρονος μουσουλμάνος μετανάστης Ζοχράν Μαμντάνι είναι ο νεότερος και νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

0
Η Αλλαγή έρχεται από τα μέσα - Ο Αριστερός 34χρονος μουσουλμάνος μετανάστης Ζοχράν Μαμντάνι

** Από το news247gr

📍 Η Νέα Υόρκη και τα εκατομμύρια πολιτών της γράφουν Ιστορία, καθώς εκλέγουν για δήμαρχο τον 34χρονο Ζοχράν Μαμντάνι (@zohrankmamdani), επιβεβαιώνοντας πλήρως όλες τις δημοσκοπήσεις που τον έχριζαν φαβορί. Πρόκειται για τον πρώτο μουσουλμάνο και νεότερο δήμαρχο της πόλης, εξέλιξη που αποτελεί ένα είδος αποδοκιμασίας στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Άντριου Κουόμο κι είχε απειλήσει ευθέως τον Μαμντάνι.

ℹ️ Ο Μαμντάνι επικράτησε του Κουόμο με ποσοστό 50,4%, με τον αντίπαλό του να συγκεντρώνει το 41,6%. Παράλληλα, τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα κάνουν λόγο για ιστορική προσέλευση στις κάλπες. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (05.11) και ενώ η εφορευτική επιτροπή συνεχίζει την καταμέτρηση, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους, για πρώτη φορά από το 1969. Με βάση τα τρέχοντα (προκαταρκτικά) στοιχεία, ακόμη και αν ο Σίλβα είχε αποχωρήσει από την κούρσα, όπως τόσο απεγνωσμένα ήθελαν ο Κουόμο και ο Τραμπ, και ο Κουόμο είχε κερδίσει όλες τις ψήφους του, ο Κουόμο και πάλι δεν θα είχε νικήσει τον Μαμντάνι.

✨Ο Ζόχραν Μαμντάνι γιόρτασε τη νίκη του, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε τις πόρτες του μετρό να ανοίγουν με τον εκφωνητή να λέει: «Η επόμενη και τελευταία στάση είναι το Δημαρχείο».

📷 AP

📍Με ένα μήνυμα ελπίδας, ενότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοχράν Μαμντάνι, υποσχέθηκε να δώσει ξανά φωνή στους εργαζόμενους, να στηρίξει τους μετανάστες και να μετατρέψει την πόλη σε πρότυπο προσιτής διαβίωσης.

🎥 CECILIA SANCHEZ / AFPTV / AFP



#ny #Election2025 #Mayor #NewYork #Mamdani

📌Ο θρίαμβος του υποψήφιου των Δημοκρατικών στο «Μεγάλο Μήλο» δημιουργεί νέα δεδομένα στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με τον Μαμντάνι να επικρατεί του κεντρώου Άντριου Κουόμο και του Ρεπουμπλικανού Κέρτις Σίλουα.

🗣️Ήδη από τις πρώτες του δηλώσεις ο Μαμντάνι απευθύνθηκε στους κατοίκους της Νέας Υόρκης, καλώντας τους να αναπνεύσουν τον «πιο καθαρό αέρα», αλλά και στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «Αφού ξέρω ότι παρακολουθείς, έχω τέσσερις λέξεις για σένα: Turn the volume up (μτφ. Ανέβασε την ένταση)».

Σχεδόν αμέσως ο Τραμπ σήκωσε το «γάντι», απαντώντας μέσω του Truth Social: «Και έτσι ξεκινάμε!», ενώ ο Μαμντανί είχε ήδη δηλώσει στο μήνυμά του ως νικητής «Αν υπάρχει μια πόλη που μπορεί να δείξει σε μια χώρα πώς να σταματήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτή είναι η πόλη που τον ανέδειξε».

𝝖𝝿ό 𝞃𝝶𝝼 𝝤𝞄𝝲𝝹ά𝝼𝞃𝝰, 𝞂𝞃𝝾 𝝙𝝶𝝻𝝰𝞀𝞆𝝴ί𝝾 𝞃𝝶ς 𝝢έ𝝰ς 𝝪ό𝞀𝝹𝝶ς

👉Ο Ζοχράν Μαντάνι γεννήθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντας το 1991 και μετακόμισε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη σε ηλικία επτά ετών. Παιδί μεταναστών και ακτιβιστής της κοινότητας, συνδέθηκε με την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών και το κίνημα των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής (DSA).

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Μαμντάνι υποσχέθηκε να κάνει τη Νέα Υόρκη πιο προσιτή και δίκαιη για όλους. Μεταξύ των βασικών προτάσεών του περιλαμβάνονται:

▪️Πάγωμα ενοικίων για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με ρυθμισμένο καθεστώς.
▪️Δωρεάν μετακινήσεις με λεωφορεία και επενδύσεις σε δημόσιες μεταφορές.
▪️Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 30 δολάρια την ώρα έως το 2030.
▪️Δημιουργία δημοτικών παντοπωλείων, ώστε να μειωθεί το κόστος ζωής στις λαϊκές συνοικίες.
▪️Φορολόγηση των υπερπλουσίων,� για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων.

🔗

📸AP

#iefimerida#mamdani2025#newyork#politics

Και τι δεν έκανε ο Ντόναλντ… να ανακόψει την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι

Σκληρή αναμέτρηση Μαμντάνι – Κουόμο στις δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη, με τον Τραμπ να στηρίζει …αναγκαστικά τον πρώην κυβερνήτη.

Η τακτική Τραμπ και το πολιτικό του ήθος, πότέ δεν ήταν από τα μεγάλα του ατού. Έτσι και τώρα, στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του αποκάλεσε «ηλίθιο» οποιονδήποτε Εβραίο ψηφίσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στη Νέα ΥόρκηΖόχραν Μαμντάνι.

«Οποιοσδήποτε Εβραίος ψηφίζει τον Ζόχραν Μαμντάνι, έναν που μισεί, όπως ο ίδιος λέει – και αποδεδειγμένα- τους Εβραίους, είναι ηλίθιος άνθρωπος!!!» έγραψε ο Τραμπ στα social media.

trump11_3030f.jpg

Την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε πεορκλογική δράση για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, όπου ο Ζόχραν Μαμντάνι είναι ο επικρατέστερος και δήλωσε απρόθυμα ότι οι Νεοϋορκέζοι «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να ψηφίσουν τον Άντριου Κουόμο, τον πρώην Δημοκρατικό κυβερνήτη που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.

Ο Τραμπ, γέννημα θρέμμα του Κουίνς, έχει ταχθεί εδώ και καιρό εναντίον του Μαμντάνι, του 34χρονου δημοκρατικού σοσιαλιστή. Τον έχε χαρακτήρισει μάλιστα -ψευδώς- κομμουνιστή.

trump1_4fd15.jpg

Την ίδια ώρα ορισμένοι Εβραίοι Νεοϋορκέζοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ιστορικό του φιλοπαλαιστινιακού και αντι-ισραηλινού ακτιβισμού του Μαμντάνι. Τους τελευταίους μήνες, ο υποψήφιος δήμαρχος έχει μετριάσει μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του και έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Εβραίους ψηφοφόρους που ανησυχούν για αντισημιτικές επιθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου το 2024, ο Τραμπ έλεγε συχνά ότι οι Εβραίοι Αμερικανοί που σκέφτονταν να ψηφίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις «θα έπρεπε να εξεταστούν στον εγκέφαλό τους». Σε μια εκδήλωση για τον αντισημιτισμό τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Τραμπ απείλησε τους Εβραίους ψηφοφόρους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης αν έχανε τις εκλογές.

Λίγο μετά την ανάρτηση του Τραμπ για τον Μαμντάνι, δημοσίευσε εκ νέου ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για τις τιμές, μια από τις βασικές εκκλήσεις του Δημοκρατικού υποψηφίου.

trump21_af46c.jpg

«Ψηφίστε Ρεπουμπλικάνους! Το κόστος ενέργειας, μειώνεται κατακόρυφα – πλησιάζοντας τα 2 δολάρια ανά γαλόνι βενζίνης», έγραψε ο Τραμπ. Ωστόσο, η τιμή της βενζίνης στη Νέα Υόρκη είναι 3,10 δολάρια ανά γαλόνι και 3,05 δολάρια σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την AAA.

Μαμντάνι: «Είμαστε στα πρόθυρα να γράψουμε ιστορία στην πόλη μας»

Ο Μαμντάνι ψήφισε σε ένα λύκειο στην Αστόρια του Κουίνς και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Έφτασε στο σχολείο, λίγα τετράγωνα μακριά από το διαμέρισμά του στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, με τη σύζυγό του νωρίς το πρωί (τοπική ώρα). Ερωτηθείς για το πώς αισθάνεται για το τέλος της μακράς προεκλογικής εκστρατείας, ο Μαμντάνι δήλωσε στο CNN: «Έχουμε ακόμα μέχρι τις 9 μ.μ., αδερφέ».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα να γράψουμε ιστορία στην πόλη μας, στα πρόθυρα να αποχαιρετήσουμε την πολιτική του παρελθόντος», είπε και υποτίμησε ορισμένες δημοσκοπήσεις που υποδηλώνουν ότι μπορεί να μην έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Νεοϋορκέζων. «Πιστεύω ότι η νίκη είναι από μόνη της μια εντολή», απάντησε.

mamdani1_e57ac.jpg

Όταν του ζητήθηκε να αναλογιστεί τους σκεπτικιστές που τον βλέπουν στα 34 του χρόνια ως πολύ άπειρο για να διοικήσει την πόλη, εκείνος απάντησε πως: «Μεγαλώνω κάθε μέρα. Σκέφτομαι περισσότερο τους Νεοϋορκέζους παρά οτιδήποτε πέρα ​​από τους πέντε δήμους μας και ανυπομονώ να εκπληρώσω την ελπίδα που μου έχουν θέσει οι Νεοϋορκέζοι και να κερδίσω την εμπιστοσύνη όσων ψήφισαν άλλον υποψήφιο ή δεν ψήφισαν καθόλου».

Ο Μαμντάνι ρωτήθηκε επίσης για όσα έχει ήδη πει ο Τραμπ σχετικά με τη διακοπή της χρηματοδότησης προς τη Νέα Υόρκη και την πραγματοποίηση άλλων κινήσεων κατά της πόλης, εάν εκλεγεί. «Θα αντιμετωπίσω τις απειλές του όπως τους αξίζει, που είναι λόγια ενός προέδρου και όχι απαραίτητα ο νόμος της χώρας. Και πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε όλα όσα λέει βάσει του ποιος τα λέει σαν να είναι ήδη αυτός ο νόμος», είπε ο Μαμντάνι.

ekloges-ny_1cd0c.jpg

«Ανυπομονώ να αγωνιστώ για… κάθε δολάριο που οφείλεται στην πόλη» είπε και τόνισε πως «Δεν θα με εκφοβίσει αυτός ο πρόεδρος».

cuomo_bb57c.jpg

Κουόμο: Πρώτη φορά που μπήκα ποτέ σε εκλογικό τμήμα και με επευφημούσαν

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης και πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο οποίος επιχειρεί την πολιτική του επιστροφή ως ανεξάρτητος, έφτασε στο εκλογικό του τμήμα για να ψηφίσει λίγο μετά τις 5 (ώρα Ελλάδας). «Νιώθω πολύ καλά. Νιώθω ότι η δυναμική είναι με το μέρος μας», δήλωσε ο Κουόμο αφού ψήφισε.

«Μπορώ να σας πω το εξής: ψήφισα πολλές φορές, ήταν η πρώτη φορά που μπήκα ποτέ σε εκλογικό τμήμα και με επευφημούσαν. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Και η προσέλευση ρεκόρ είναι ένα καλό σημάδι», πρόσθεσε ο Κουόμο.

Όταν ρωτήθηκε για την προτροπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στους Νεοϋορκέζους να τον ψηφίσουν, απάντησε πως «Ο πρόεδρος δεν με υποστηρίζει. Ο πρόεδρος αντιτίθεται στον Ζόχραν Μαμντάνι. Ο πρόεδρος πιστεύει ότι ο Ζόχραν Μαμντάνι είναι κομμουνιστής. Πιστεύει ότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή».

🚩🏴 🇬🇷

#podemos_gr

#podemos_Κρητη

#podemos_Απόψεις

#PodemosNews

#PodemosSports

🚩🏴 

🚩

🚩🏴 

🚩🏴 

🚩

🚩🏴 

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *