4 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύστημα εκτός από επικίνδυνο είναι και ανίκητο.

από Γιώργο Τούλα και Κλεμάνς Ζαβιτσάνου

Κτηνοτρόφος μικρής φάρμας στην περιφέρεια πουλάει όσο όσο τρία μοσχαράκια που έχουν απομείνει στην φάρμα του. Γιατί? Μα γιατί φέτος που έβρεξε, βόσκησαν πολύ και έχουν περισσότερο γάλα, απ’ ότι τους επιτρέπεται!!!!!! Το ήξερε κανείς από εμάς τους σπουδαγμένους και πολιτικοποιημένους και ενεργούς πολίτες “τρομάρα μας¨” αυτό?

Ακολουθεί η περιγραφή του κρεοπώλη:

Δεν θα αντέξουμε φέτος. Μια φάρμα μιας οικογένειας εδώ πιο κάτω που είχε τα καλύτερα ζωάκια, κλείνει. Ήρθε ο ιδιοκτήτης και μου είπε τρία μοσχαράκια μου μειναν τα θέλεις, κλείνω.

Γιατί ρε πατριώτη, είχες το πιο καλό κρέας και γάλα στην περιοχή. Γιατί φέτος είχε πολλές βροχές και τα ζώα βόσκησαν χορτάρι πολύ και έκανα γάλα παραπάνω από όσο μας επιτρέπουν να παράγουμε και δεν αντέχω ούτε τα ζώα πια να περιορίζω ούτε την ποινή που θα μου βάλουν” είπε.

Και σκέφτομαι, που να πάρει ο διάολος, αν θα τολμούσε κανείς από όσους κυβερνούν να αρνηθεί σε κάποιον πανίσχυρο ξενοδόχο για παράδειγμα να χτίσει όσα ξενοδοχεία θέλει και να φέρει όσους τουρίστες θέλει και ας μην τους χωράει ο τόπος πια, να απαγορεύσει σε έναν πανίσχυρο εργολάβο να χτίσει όσα κτίρια θέλει και ας μην τα χρειάζεται μια περιοχή, σε έναν πανίσχυρο και άπληστο εφοπλιστή να αποκτήσει ή να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο στόλο για να μεταφέρει πχ πετρέλαιο από εμπόλεμες ζώνες;

Οι αγελάδες του έρμου του ανθρώπου όμως, που έφαγε τη ζωή του για να τις μεγαλώσει με τη φαμίλια του όπως πρέπει και να παράγει υποδειγματικό κρέας και γάλα ήταν πρόβλημα.

Σκέφτομαι όλο και πιο συχνά πώς το σύστημα εκτός από επικίνδυνο είναι και ανίκητο.