2 Φεβρουαρίου, 2023

Η πραγματική Απελευθέρωση δεν ήρθε ποτέ

από τον Γιάννη Γκόλια

Σα σήμερα, -Πέμπτη τότε- 12 Οκτώβρη 1944, μετά από 1.224 μέρες κατοχής, οι Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα. Όλες αυτές τις μέρες οι Αθηναίοι έζησαν πείνα, λοιμό, διώξεις, ξύλο, φυλακές, βασανιστήρια, εκτελέσεις… όμως δε λύγισαν.

Ο μύθος του αλύγιστου ελληνικού λαού ξεκίνησε απ τα περήφανα βουνά μας, αλλα και απ τους αγωνιστές στις μεγάλες πόλεις που, άοπλοι, σήκωσαν το ανάστημα τους, μπροστά στον ειδεχθέστερο στρατό που συγκροτήθηκε ποτέ στην Ευρώπη. Τη Βέρμαχτ…!!!

Τρανό παράδειγμα η 17χρονη Επονίτισσα, η Παναγιώτα Σταθοπούλου που στις 22 Ιουλίου 1943, στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου προσπάθησε με το σώμα της να ακινητοποιήσει ένα άρμα. Ένας Γερμανός, μέλος του πληρώματος, την πυροβόλησε και τη σκότωσε. Άλλο παράδειγμα η 19χρονη φοιτήτρια της Γαλλικής Ακαδημίας, Κούλα Λίλη που επιτέθηκε στον οδηγό του άρματος με το τακούνι του παπουτσιού της, αλλά έπεσε κι αυτή νεκρή από τα πυρά του πληρώματος. Την ημέρα εκείνη, έχασαν τη ζωη του 30 διαδηλωτές ενώ 300 τραυματίστηκαν και 500 συνελήφθησαν….

Όμως ο ελληνικός λαός, ο λαός της Αθήνας, δεν το έβαλε κάτω, ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Εκατοντάδες μικρές ή μεγαλύτερες αντιστασιακές πράξεις γίνονταν σχεδόν κάθε μέρα. Πράξεις που έδειχναν οτι οι Έλληνες είναι ενωμένοι και μονιασμένοι έναντι του κοινού εχθρού και που θα τον χτυπούν μέχρι να φύγει.

Σα σήμερα λοιπόν λίγο μετά τις 9 το πρωί όταν έφυγαν οι Γερμανοί, ξεχύθηκε όλος ο λαός στους δρόμους. Τέτοια ομοψυχία δε θα ξαναυπάρξει, μια ομοψυχία που θα κρατήσει 52 μέρες. Τα δεκεμβριανά έρχονται καλπάζοντας και θα είναι η αρχή του ρήγματος που θα χωρίσει τούς Έλληνες για πάντα σε δυο αλληλομισουμενα στρατόπεδα.

Ξέρετε γιατί; για έναν και μοναδικό λόγο. ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Οι προδότες, οι συνεργάτες των Γερμανών, οι κουκουλοφόροι, δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Αντίθετα, κατέλαβαν τους αρμούς της εξουσίας και δίωκαν αυτούς που πολέμησαν τους Γερμανούς.

Η αδικία αυτή θα είναι το μεγαλύτερο κρίμα ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας.