30 Νοεμβρίου, 2023

Το μυστήριο των Γάλλων ψαράδων της Φλώρινας

0

από την Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας

Οι παρακάτω φωτογραφίες αντλήθηκαν από το ψηφιακό αρχείο του Imperial War Museum. Κατά την λεζάντα που παρέχεται, πρόκειται για Γάλλους στρατιώτες, που ψαρεύουν στα νερά ενός ρέματος στην Φλώρινα.

Η φωτογραφία είναι παρμένη κάποια στιγμή από το 1915 μέχρι το 1917 (μάλλον το 1916) από τον Αμερικάνο φωτογράφο Ariel Varges στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του Μακεδονικού Μετώπου. Ως προς την ιστορική της εξήγηση εγείρονται αρκετά ερωτηματικά.

Οι στρατιώτες φαίνεται να ψαρεύουν κάπου με αρκετή ροή -λογικά πρόκειται για τον ποταμό Σακουλέβα- με κάτι που φαίνεται να είναι ψιλό δίχτυ. Τα σύνεργα που χρησιμοποιούν δεν παραπέμπουν σε ψάρεμα μεγάλης απόδοσης. Αν είναι έτσι τότε γιατί το κάνουν;

Η μία εξήγηση, που δεν πείθει, είναι για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών του στρατού, αλλά τα ποταμόψαρα του Σακουλέβα δύσκολα θα έκαναν κάποια διαφορά στην πολυπληθή Στρατιά της Ανατολής. Άλλωστε επιλογή ψαρέματος σε μία από τις πιο ηπειρωτικές πόλεις της Ελλάδας δεν είναι λογική λύση. Το κυνήγι θα ήταν πιο σοφή επιλογή. Τα παραξενεμένα βλέμματα των παιδιών άλλωστε το μαρτυρούν αυτό, αφού βρίσκονται μπροστά σε μία δραστηριότητα που σπάνια θα έβλεπαν.

Μία άλλη εξήγηση, θα μπορούσε να είναι ότι οι Γάλλοι στρατιώτες δεν ψαρεύουν. Χρησιμοποιούν βέβαια σύνεργα τα οποία χρησιμοποιούν αλιείς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποσκοπούν σε κάποια ψαριά. Ως προς αυτό, τα κίνητρά τους είναι άγνωστα.

Τέλος, η δραστηριότητα που απαθανατίστηκε από τον Varges είναι μεν ψάρεμα, αλλά που δεν αποσκοπεί σε κάτι, παρά μόνο σε ένα χόμπι με το οποίο ήλπιζαν οι Γάλλοι στρατιώτες να σκοτώσουν λίγο χρόνο ανάμεσα στα καθήκοντά τους. Αν είναι έτσι, τότε μιλάμε για μία από αυτές τις περιπτώσεις που το κλικ μιας μηχανής δημιούργησε μία πρωτογενή πηγή στην οποία οι ιστορικοί προσπαθούμε να διακρίνουμε περισσότερα από όσα πρέπει, μία ασήμαντη στιγμή μιας αργής πολεμικής καθημερινότητας.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *