18 Μαΐου, 2024

Συστάσεις για αποφυγή πυρκαγιών από την Πυροσβεστική

0

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Περιφερειακή Πυροσβεστική ∆ιοίκηση Κρήτης, µε αφορµή τις ηµέρες του Πάσχα και την αναµενόµενη εξόρµηση στην ενδοχώρα του νησιού.

Σε ανακοίνωσή του, ο ∆ιοικητής, Αρχιπύραρχος Μιχαήλ Σεληνιωτάκης, υπενθυµίζει πως η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την Πρωτοµαγιά και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου.

Συµβουλέυει δε τους πολίτες για τα εξής:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που µπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
  • Να συµβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά µε:
    – τις απαγορευτικές ή/και επιτρεπόµενες υπό όρους και προϋποθέσεις, ενέργειες, δραστηριότητες και εργασίες στην ύπαιθρο,
    – τη λήψη των προβλεπόµενων µέτρων και µέσων πυροπροστασίας,
    – την κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς, σύµφωνα µε τον εκδιδόµενο από την Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας, ηµερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.
  • Να παρακολουθούν σχετικές ανακοινώσεις για τις δασικές πυρκαγιές στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώµατος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fireservice.gr
  • Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr .

Εντατικοί έλεγχοι

Στην ανακοίνωση σηµειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγµατοποιούνται εκτεταµένοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Επισηµαίνεται ότι, η µη τήρηση των διαλαµβανοµένων στη σχετική Πυροσβεστική ∆ιάταξη, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιµα. Τονίζεται ότι πλέον, προβλέπονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύµφωνα µε το νέο ποινικό κώδικα.

Υπενθυµίζεται η υποχρέωση, των ιδιοκτητών, επικαρπωτών, µισθωτών ή υποµισθωτών των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, για τον καθαρισµό και την συντήρησή τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Τι να κάνετε αν δείτε καπνό ή φωτιά

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε µπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
    – την τοποθεσία και το ακριβές σηµείο που βρίσκεστε
    – το ακριβές σηµείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
    – την ένταση του ανέµου στην περιοχή και
    – το είδος της βλάστησης που καίγεται
  • Αποµακρυνθείτε αµέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρµόδιων αρχών.
  • ∆ιευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάµεων.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *