Κρήτη Χανιά: Αναγκαία η συμμαχία της Ελλάδας με κράτη που έχουν απαιτήσεις από τη Γερμανία, για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων (βίντεο)

Podemos Newsroom

ΚΡΗΤΗ – ΧΑΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ – Stories – “ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ”
Γερμανικές αποζημιώσεις – Γερμανικές επανορθώσεις – Ημερίδα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων
Η ηµερίδα φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση ∆ήµων, καθώς και τους ∆ήµους Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου και Κισάµου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάδειξη της σηµασίας της ιστορικής µνήµης και της αποκατάστασης των θυµάτων του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, µε έµφαση στη νοµική και ηθική διάσταση των γερµανικών επανορθώσεων.
Ακολουθεί… Το ρεπορτάζ του flashnews.gr και της Τώνιας Λιοδάκη
Το ζήτημα παραμένει ζωντανό και διεκδικήσιμο διαπραγματευτικά και δικαστικά
Μια συμμαχία της Ελλάδας με άλλα κράτη όπως η Πολωνία, οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η Ιταλία που επίσης απαιτούν αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα δεινά που υπέστησαν από τη ναζιστική κατοχή, θα δημιουργούσε ένα πιο αποτελεσματικό και ισχυρό μέτωπο εντός της Ευρώπης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Η ανάπτυξη τέτοιων συμμαχιών είναι απαραίτητη, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΟΑΚ με θέμα τις γερμανικές επανορθώσεις, καθώς το ζήτημα όχι μόνο δεν είναι λήξαν αλλά παραμένει ζωντανό και διεκδικήσιμο, διαπραγματευτικά αλλά και δικαστικά.
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος που υπήρξε ένας εκ των ομιλητών ανέφερε ότι είναι τεράστιο λάθος να εγκαταλείψουμε τον αγώνα επειδή η Γερμανία υποστηρίζει ότι το θέμα έχει λήξει. Όπως είπε, από το 2019 έχουμε στη διάθεσή μας ένα τεράστιο επιχείρημα υπέρ μας, το γεγονός ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Bundestag αναγνώρισε πως οι απαιτήσεις μας δεν έχουν παραγραφεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Άρα, τόνισε, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το Δικαστήριο της Χάγης. Αρμόδιο για να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί είναι το Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό το ομολογεί ο νομικός κόσμος της Γερμανίας.
Επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε ότι δεν μπορεί η Γερμανία να εφαρμόζει την προτεσταντική λογική της επιβολής νομιμότητας σε όλους τους άλλους εκτός από εκείνη και υποστήριξε ότι πρέπει ως χώρα να αναπτύξουμε τις συμμαχίες μας και με άλλες χώρες όπως η Πολωνία και η Ιταλία που έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις. «Δε ζητάμε εκδίκηση, ζητάμε δικαίωση» κατέληξε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, που ήταν επίσης ομιλητής στην εκδήλωση, δήλωσε πως ειδικά το κατοχικό δάνειο που ελήφθη από τη χώρα με καταναγκαστικό τρόπο, είναι διεκδικήσιμο με βάση τους τρέχοντες όρους χρηματοπιστωτικής συναλλαγής που επικρατούν διεθνώς και τους κανόνες που εφαρμόζονται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Χρειάζεται συντονισμός, διαρκής υπενθύμιση σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως, όπως τόνισε και εκείνος, χρειάζονται συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο. Συμμαχία θα ήταν δυνατό να αναπτυχθεί με την Πολωνία που έχει μεγάλες απαιτήσεις επανορθώσεων από τη Γερμανία και σε δεύτερο χρόνο με χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που επίσης διεκδικούν αποζημιώσεις. Μια τέτοια συμμαχία όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μέτωπο στην Ευρώπη που θα ήταν πιο αποτελεσματικό.
Τέλος, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα το καλύτερο μέσο για να πετυχαίνεις κάτι αν το έχει θεμελιώσει καλά και η νομική διέξοδος απομένει ως η τελευταία δυνατή οδός, αν οι προηγούμενες προσπάθειες δεν αποδώσουν.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων πως το κατοχικό δάνειο είναι άμεσα διεκδικήσιμο ενώ έθεσε και μια άλλη παράμετρο αυτή των κλοπιμαίων που άρπαξε από τη χώρα ο στρατός κατοχής. Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαστικό ένσημο που επιβάλλεται να πληρωθεί για τις διεκδικήσεις των γερμανικών επανορθώσεων και τις αγωγές που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο. Τέλος, όπως είπε, πρέπει να πάψει να απαιτείται η απόφαση του υπουργού δικαιοσύνης για όσες κατασχέσεις μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας σε γερμανικά κτίρια.
Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ο οποίος τόνισε ότι:
«Οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας γύρω από αυτό το ζήτημα βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα και στα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου. Αυτό επαναλαμβάνουν σταθερά οι ελληνικές κυβερνήσεις και αυτό τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στη Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο. Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από την ελληνική πλευρά φυσικά και δεν αποτελεί απλώς ζήτημα οικονομικής αποζημίωσης. Είναι ταυτόχρονα ζήτημα ηθικής αναγνώρισης των δεινών που υπέστη ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της κατοχής και ιστορικής δικαίωσης για τα θύματα των θηριωδιών και τις οικογένειές τους. Η ιστορική μνήμη και όχι η λήθη είναι ο θεμελιώδης πυλώνας για την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας και επομένως η επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου είναι μέρος αυτής της προσπάθειας».
*

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, καθώς και τους Δήμους Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου, Κισάμου και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
* Πηγή: flashnews.gr -Τώνια Λιοδάκη
Τώνια Λιοδάκη – Δημοσιογράφος
Γερμανικες αποζημιωσεις – Γερμανικες επανορθωσεις
*
*