30 Οκτωβρίου, 2025

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στη Μαδαγασκάρη – Νέες εκλογές σε δύο χρόνια

0
ΣΤΡΑΤΟΣ_ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

Ο πρόεδρος Άντρι Ρατζοελίνα εγκαταλείπει τη χώρα υπό την πίεση μαζικών διαδηλώσεων και λιποταξιών στον στρατό

Ο στρατός της Μαδαγασκάρης ανέλαβε επισήμως την εξουσία, έπειτα από την αποχώρηση του προέδρου Άντρι Ρατζοελίνα, που εγκατέλειψε τη χώρα υπό την πίεση διαδηλώσεων και λιποταξιών στον στρατό. Οι μαζικές διαδηλώσεις προκλήθηκαν κυρίως από την αποκοπή υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, με τη νέα γενιά να πρωτοστατεί στην κινητοποίηση, σύμφωνα με το CNNi.

Ο πρόεδρος Ρατζοελίνα είχε αρνηθεί να παραιτηθεί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της κοινής γνώμης και τις εκτεταμένες λιποταξίες στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο στρατός, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Μάικλ Ραντριανίρινα, ανακοίνωσε την Τρίτη 14/10 ότι «πήρε την εξουσία», διαλύοντας όλους τους θεσμούς πλην της Κάτω Βουλής ή Εθνοσυνέλευσης. Ο Ραντριανίρινα εξήγησε ότι μια στρατιωτική επιτροπή θα κυβερνήσει τη χώρα σε συνεργασία με μια μεταβατική κυβέρνηση για περίοδο έως δύο ετών, πριν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Τα θεσμικά όργανα που αναστέλλονται περιλαμβάνουν: Γερουσία, Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή, Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συμβούλιο για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου.

Ο Άντρι Ρατζοελίνα, που ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα το 2009, καταδίκασε τη στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας μέσω επίσημης ανακοίνωσης, επισημαίνοντας την πολιτική αστάθεια που δημιουργείται στη χώρα.

🚩🏴 🇬🇷

#podemos_gr

#podemos_Κρητη

#podemos_Απόψεις

#PodemosNews

#PodemosSports

🚩🏴 

🚩

🚩🏴 

🚩🏴 

🚩

🚩🏴 

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *