20 Απριλίου, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Δημήτρης Γλύστρας – H “Άλλη” Αριστερά

0

Η Β’ έκδοση της “Άλλης Αριστεράς” ήδη κυκλοφορεί.

Μια διαφορετική οπτική για τη δεκαετία του ’70 και τη μεταπολιτευτική ελληνική Αριστερά προσφέρει το βιβλίο “Η “άλλη” Αριστερά“. Μεταπολίτευση και αμφισβήτηση 1974-1981 του ιστορικού Δημήτρη Γλύστρα.

Η «άλλη» Αριστερά, ένα βιβλίο κυρίως πολιτισμικής και δευτερευόντως πολιτικής ιστορίας, εστιάζει στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και στους ανθρώπους που τις στελέχωσαν στο διάστημα από τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και μέχρι την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Μέσα από μαρτυρίες, η μελέτη αναδεικνύει την καθημερινότητα των ηγετικών στελεχών, αλλά και των απλών μελών των οργανώσεων, φωτίζοντας πτυχές όπως η έντονη πολιτικοποίηση της εποχής, οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από το Πολυτεχνείο και την πτώση της Χούντας, αλλά και τα όρια που είχε αυτή η δυναμική.

Με φόντο το πολιτικό περιβάλλον των κυβερνήσεων Καραμανλή, μια μερίδα ανθρώπων που στρατεύονται με την Αριστερά θα ζήσει διαδικασίες ρήξης και αμφισβήτησης, θα περάσει μια νέα, πρωτόγνωρη για την Ελλάδα της δεκαετίας του ’70 πολιτικοποίηση: συγκρούονται με την αστυνομία στις πορείες, τραγουδούν αντάρτικα και Θεοδωράκη στις ταβέρνες, ανακαλύπτουν ξανά το ροκ, σταδιακά αποδέχονται ταυτότητες που μοιάζουν ιδιαίτερες, όπως η γυναικεία και η ομοφυλοφιλική, διαφωνούν, διασπώνται, ερωτεύονται και γράφουν μια πολύχρωμη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, πρόκειται για «μια πολιτισμική ματιά σε έναν πολιτικό κόσμο που άλλαξε γρήγορα και που οδήγησε στα κινήματα της δεκαετίας του ’80 και από εκεί στον σημερινό κινηματικό λόγο».

Εκδόσεις Θεμέλιο

Μόλις παραλάβαμε τη #β_εκδοση!!!

#εκδοσεις_θεμελιο #αριστερα #βιβλιο #μελετη #ιστορια #κινηματα #θεμελιο #αναγνωστες #εξωκοινοβουλευτικη_αριστερά #μεταπολιτευση #μαρξιστες_λενινιστες #Β_Πανελλαδικη #ΕΚΚΕ #τροτσκιστες #ΠΠΣΠ #δεκαετια70 #βιβλιοπωλειο #αμφισβητηση #διαβαζω #ελληνικη_αριστερα

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *